PITATE SE KAKO DA GIBANICA BUDE VAZDUŠASTA? Ne treba ništa da dodate u testo, samo uradite OVO - ispašće genijalno!
IZVOR: N.J. - 30.08.2023 | 14:40
Uz ovaj recept dobićete gibanicu kojoj niko ne može da odoli.
Za koja jela i pića možemo da kažemo da su deo srpske kulture i tradicije? Pored rakije, sarme, čvaraka, komplet lepinje i ostalih specijaliteta tu je i gibanica koju samo naše domaćice znaju da pripreme tako da se srce ispuni toplinom, a stomak prelepim ukusom.
Da bi gibanica bila vazdušasta ovde nije reč o izmišljanju nekih novih sastojaka i posebnom načinu pripreme.
Osnovni sastojci za gibanicu su kore, jaja, jogurt, so, ulje, kajmak...Kako biste napravili najbolju gibanicu do sada, nije potrebno da dodajete i izmišljate neke nove sastojke, već da je kore isečete na trake, pa tek onda da je uvaljate u smesu. A kada je ispečete, prevrnete je na četiri šolje da bi pod pritiskom i silom, ostala vazdušasta. Na taj način hladite je oko 20 minuta.
Foto: Izvor: printscreen/ YouTube/ Domaći recepti
Ko nije ljubitelj gibanice, u nastavku će pronaći recept za pitu, odnosno rolnice sa sirom:
Sastojci: 600 grama kora, 450 grama sira, osam jaja, pola kesice praška za pecivo, pola kafene kašičice soli za smesu sa jajima, 300 mililitara mleka, tri kašike brašna i ulje.
Foto: YouTube/ SOS Kuhinja/Kitchen
Priprema:
Mleko, brašno i prašak za pecivo sjedinite pa dodajte jajima. Kada umutite dodajte četiri kašike ulja u smesu da ne bi bilo suvo. Uzmete jednu koru, preko stavite malo ulja, razmažete kašikom. Stavite drugu koru, a onda opet ulje. Na kraj kore stavite sir kao na fotografiji iznad.
Foto: YouTube/ Recepti Brigita Husic
Napravite otprilike pet, šest rolnica. Prelijete ih sa još pet kutlača smese od jaja i mleka, samo nemoj prepuniti kutlaču. Kada poređate drugi red, opet prelijete. Pospite pitu preostalom smesom. Možete dodati susam preko ako volite.
Zagrejte rernu i pecite na 200 stepeni oko 30 do 35 minuta.
Prijatno!