MUSAKA NA GRČKI NAČIN: Sprema se nikad brže jer nema REĐANJA! (RECEPT)


IZVOR: M.O. - 03.09.2023 | 12:40


Ako ste ljubitelj musake, ovo morate da probate!

Foto: youtube/printscreen/domashnakuhniasdani
MUSAKA NA GRČKI NAČIN: Sprema se nikad brže jer nema REĐANJA! (RECEPT)

Kada čujemo reč "musaka", obično nam na pamet padne jelo od mlevenog mesa i krompira, preliveno mlekom i jajima, koje se često priprema u mnogim domaćinstvima u Srbiji.

Međutim, recept za grčku musaku donosi osvežavajuću promenu. Osim klasičnih sastojaka, ovaj recept uključuje i plavi patlidžan i bešamel sos, koji daju jelu potpuno novu dimenziju ukusa. Za razliku od uobičajenih musaka, ovaj grčki recept ne pravi slojeve, već sve se prži i peče zajedno. Ovo je jednostavan način pripreme koji će vam sigurno dopasti!

Sastojci:

  • 700g mlevenog mesa
  • 1 luk
  • 2 šargerepe
  • 2 paprike
  • 1 patlidžan
  • 6 krompira
  • 200 g paradajz pirea
  • 150 ml vode
  • so, biber, mlevena paprika

Foto: shutterstock

Musaku na ovaj način ćete obožavati

 


Za preliv:

  • 40g maslaca
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 2 kašike brašna
  • 800 ml jogurta
  • 150 g sira
  • 3 jajeta
  • biber, so, origano

Priprema:

Ispržite luk i šargarepu. Dodajte mleveno meso pa dinstajte. Dodajte paprike i patlidžan (patlidžan prethodno potopite u hladnu, posoljenu vodu i ostavite u ovoj vodi 15 minuta da puste gorčinu). Pržite 5 minuta na umerenoj vatri. Dodajte krompir isečen na kockice, paradajz pire, vodu i začinite. Sve sipajte u pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15 minuta.

Preliv pripremamo tako što zagrejemo puter sa maslinovim uljem. Pržite brašno 2 minuta na laganoj vatri. Dodajte jogurt i kuvajte 3 minuta na laganoj vatri. Dodajte rendani sir i ostavite da se topi 1 minut na laganoj vatri. Nakon što se fil ohladi, dodajte jaja. Dobro promešajte. Dobijeni fil preliti preko musake, posuti origano i peći 15 minuta na 190°C.

BONUS VIDEO: