MUSAKA NA GRČKI NAČIN: Sprema se nikad brže jer nema REĐANJA! (RECEPT)
IZVOR: M.O. - 03.09.2023 | 12:40
Ako ste ljubitelj musake, ovo morate da probate!
Kada čujemo reč "musaka", obično nam na pamet padne jelo od mlevenog mesa i krompira, preliveno mlekom i jajima, koje se često priprema u mnogim domaćinstvima u Srbiji.
Međutim, recept za grčku musaku donosi osvežavajuću promenu. Osim klasičnih sastojaka, ovaj recept uključuje i plavi patlidžan i bešamel sos, koji daju jelu potpuno novu dimenziju ukusa. Za razliku od uobičajenih musaka, ovaj grčki recept ne pravi slojeve, već sve se prži i peče zajedno. Ovo je jednostavan način pripreme koji će vam sigurno dopasti!
Sastojci:
- 700g mlevenog mesa
- 1 luk
- 2 šargerepe
- 2 paprike
- 1 patlidžan
- 6 krompira
- 200 g paradajz pirea
- 150 ml vode
- so, biber, mlevena paprika
Foto: shutterstock
Za preliv:
- 40g maslaca
- 20 ml maslinovog ulja
- 2 kašike brašna
- 800 ml jogurta
- 150 g sira
- 3 jajeta
- biber, so, origano
Priprema:
Ispržite luk i šargarepu. Dodajte mleveno meso pa dinstajte. Dodajte paprike i patlidžan (patlidžan prethodno potopite u hladnu, posoljenu vodu i ostavite u ovoj vodi 15 minuta da puste gorčinu). Pržite 5 minuta na umerenoj vatri. Dodajte krompir isečen na kockice, paradajz pire, vodu i začinite. Sve sipajte u pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15 minuta.
Preliv pripremamo tako što zagrejemo puter sa maslinovim uljem. Pržite brašno 2 minuta na laganoj vatri. Dodajte jogurt i kuvajte 3 minuta na laganoj vatri. Dodajte rendani sir i ostavite da se topi 1 minut na laganoj vatri. Nakon što se fil ohladi, dodajte jaja. Dobro promešajte. Dobijeni fil preliti preko musake, posuti origano i peći 15 minuta na 190°C.