ŽITO TORTA PO ORIGINALNOM RECEPTU: Ovom slatkišu Srbi ne mogu da kažu NE, samo na pomen kreće VODA NA USTA
IZVOR: N.J. - 08.09.2023 | 09:40
Žito torta svima je dobro poznata!
Žito torta je poslastica za sva vremena. U nastavku pogledajte originalni recept po kome se ovaj slatkiš priprema. Bićete oduševljeni kako ukusom, tako i dekorativnim izgledom torte.
Priprema:
Od četiri jaja odvojite belanca i penasto umutite. Pomešajte 60 grama šećera, 30 grama mlevenih oraha, 35 grama brašna i malu kašiku praška za pecivo. To dodajte umućenim belancima. Promešajte kašikom, ne mutite. Podmažite pleh uljem. Na dno stavite brašno i višak prospite. Koru pecite 10 do 15 minuta. Taj postupak ponovite četiri puta, da dobijete četiri kore.
Foto: YouTube/Moja mala kuhinja
Za fil:
Šestanest žumanaca umutite sa 300 grama šećera i 80 grama brašna. Kada zagrejete jedan litar mleka, direktno na u šerpu sipajte umućen fil i kuvajte. Kuva se oko 7 minuta.
Oko 250 grama maslaca mutite i dodajte kašiku po kašiku fila. Mutite. Kada je fil ujednačen, malu količinu odvojite za kasnije. U ostatak fila dodajte 200 grama seckanih oraha i 150 do 200 grama mlevenih oraha, sjedinite.
Prvu koru postavite na tanjir za tortu, a fil odvojite na tri dela. Na prvu koru stavite deo fila, i tako ponavljajte. Kada ste postavili zadnju koru na vrh, stavite onaj fil koji ste na početku odvojili.
Tortu po želji ukrasite umućenim šlagom.