DRAGULJ GRČKE KUHINJE - BUJURDI: Jelo za koje se svi otimaju i to sa razlogom - asocira na leto, a ukus je BOŽANSTVEN!
IZVOR: N.J. - 09.09.2023 | 09:35
Bujurdi je meze koje potiče iz Grčke i niko mu ne može odoleti.
Reč bujurdi je turskog porekla i u bukvalnom prevodu znači "naredba". Koristila se u vreme Otomanskog carstva. Ipak, Grci su iskoristili taj izraz i često kada stigne državni porez komentarisali su "Stigao ti je bujurdi na naplatu". Ali, pošto su Grci takvi da od svega žele da naprave nešto novo i zanimljivije, iz te potrebe, a od ovog izraza došli smo do mnogo lepšeg značenja, objašnjava "Grčka kuhinja".
Bujurdi je postalo meze sa topljenim sirom, preliven maslinovim uljem i kolutovima paradajza.
Foto: shutterstock
Bujurdi - pečena fata sa maslinovim uljem, recept:
U manju vatrostalnu činiju stavite na dno feta sir oko 200 grama, preko toga jedan sitno cekan paradajz, žutu papriku, malo ljubičastog luka i dodajte začine po želji. Na vrh stavite rendani kačkavalj. Dekorišite kolutovima paradajza. Pospite uljem i malo posolite. Pecite dok se sastojci ne sjedine i blago porumene.