RECEPT ZA "PIJANI PREBRANAC": Najomiljenije SRPSKO jelo uz dodatak OVOG pića je prava fantazija ukusa!


IZVOR: M.O. - 11.09.2023 | 16:50


Ako volite pasulj, ovo morate da probate!

Foto: youtube/prinscreen/food
RECEPT ZA "PIJANI PREBRANAC": Najomiljenije SRPSKO jelo uz dodatak OVOG pića je prava fantazija ukusa!

U svakoj srpskoj kuhinji, pasulj i prebranac su tradicionalna jela koja su se pripremala generacijama unazad. Ali, sada vam donosimo osvežavajući pristup ovom omiljenom obroku. Da, možete unaprediti ukus ovih jela sa samo jednim sastojkom - pivom.

Foto: youtube/prinscreen/food

Pijani prebranac

 

Ovaj "pijani prebranac" možete uživati čak i tokom posta ako izostavite slaninu.

 

Sastojci:
 

  • 1/2 šolje smeđeg šećera
  • 1/3 šolje jabukovog sirćeta
  • 1 šolja salsa sosa (može ljuti paradajz sos) 
  • 600 g pasulja 
  • 1 crni luk 
  • 1 ljuta papričica 
  • 2 kašike senfa
  • 1 kašika slatke paprike
  • 1 kašičica bibera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/4 kašičice tucane ili ljute crvene paprike 
  • 1 flaša piva 
  • slanina

Priprema: 
U šerpu sipajte šećer, sirće i salsa sos. Mešajte dok se šećer ne otopi, pa dodajte pasulj koji ste prethodno oprali. Zatim dodajte sekcani crni luk, ljutu papričicu, senf, slatku papriku, so, biber, beli luk u prahu, origano i tucanu ili ljutu mlevenu papriku. Sipajte pivo i kuvajte dok sve dok ne omekša. Sipajte smesu u tepsiju i preko stavite šnite slanine i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat i po vremena.

BONUS VIDEO