NAPRAVITE SAMI KISELO MLEKO: Potrebna su samo DVA sastojka a ukus je pet puta bolji od kupovnog!


IZVOR: M.O. - 21.09.2023 | 16:00


Nismo ni sanjali koliko je prosto napriviti kiselo mleko.

Foto: youtube/printscreen/Daisy Creek Farms with Jag Singh
NAPRAVITE SAMI KISELO MLEKO: Potrebna su samo DVA sastojka a ukus je pet puta bolji od kupovnog!

Ako želite domaće kiselo mleko najbolje bi bilo da za pripremu nabavite sveže punomasno, ili kupite ono sa većim procentom masnoće iz prodavnice. 

Svi koji su sami previli, znaju da je ukus nezameljiv i pet puta ukusniji od kupovnog jer je svežiji! 

Foto: youtube/printscreen/Daisy Creek Farms with Jag Singh

Priprema kiselog mleka

 

Kiselo mleko osim što je veoma ukusno i ide kao nezamenljiv prilog uz mnogo jela, izuzetno je zdravo i puno probiotika. 

Sastojci:

  • 2 litre punomasnog mleka
  • 1 časa punomasne pavlake

Priprema:

Mleko prokuvati i ostaviti da kuva na laganoj vatri 10 minuta. Vodite računa da šerpa bude sa debelim dnom da vam ne zagori. Nakon toga skloniti sa ringle da se prohladi, ali da ostane toplo.

Foto: youtube/printscreen/Daisy Creek Farms with Jag Singh

Napravite sami kiselo mleko od samo dva sastojka

 

Odvojite pola šolje i umutite sa pavlakom da dobijete ređu smesu. Ulijti u šerpu sa još uvek toplim mlekom i dobro sjedinite. Pokrijte odozgo, možete i prijanjajućom folijom i stavite na neko toplo mesto da prenoći, najbolje uz peć ili radijator. Ukoliko vam se ujutru odvojio višak surutke na vrhu, ne sklanjajte sjediniće se kada odleži u frižideru. Kada se mleko ukiselilo, obavezno prebacite u frižider.

Prijatno!

BONUS VIDEO: