Napravite sami OVSENO MLEKO
IZVOR: Ženski magazin - 03.03.2018 | 04:14
Priprema se od samo nekoliko sastojaka i iznenađujuće je kremasto.
Kao i klasično mleko, možete ga dodati u svoju kafu ili piti bez dodataka. Ne sadrži gluten ili laktozu, tako da je odlična alternativna kravljem ili bademovom mleku.
Sastojci:
- 1 šolja (90 grama) ovsenih pahuljica bez glutena
- 4 šolje (960 ml) vode (koristite manje vode za gusto, kremasto mleko)
- malo soli
- opciono: 1 urma ili 1 kašika (15 ml) javorovog sirupa za slatkoću
- opciono: 1/2 male kašike ekstrakta vanile
- opciono: 2 kašike (10 grama) kakaa u prahu za "čokoladno mleko" ili 1/4 čaše jagoda/borovnica za "voćno mleko".
Foto: pixabay.com
Priprema:
1. U blender sipajte ovsene pahuljice, vodu, so i aditive po želji. Miksirajte na najjačoj brzini oko jedan minut. Nema potrebe da se pahuljice pretvore u prah.
2. Proverite ukus kašikom. Ako mleko nije suviše slatko, dodajte nekoliko urmi ili malo javorovog sirupa.
3. Sipajte tečnost u veću posudu prekrivenu tankom tkaninom ili gazom da biste uklonili sve komade oštrih ljuspica.
4. Nalijte mleko u bocu sa poklopcem i stavite u frižider. Mleko možete čuvati u frižideru do 5 dana. Dobro ga protresite pre konzumiranja i uživajte u hladnom mleku. Ovseno mleko ne treba grejati, jer će tekstura postati gusta poput želatina.