AKO STE STALNO NADUTI I GOJITE SE, PROBAJTE SLEDEĆE NAMIRNICE: Otečenost će se vidno smanjiti, sve je u malim promenama


IZVOR: N.J. - 22.09.2023 | 17:00


Sledeće namirnice bi trebalo konzumirati ako želite da smanjite nadutost stomaka.

Foto: shutterstock
AKO STE STALNO NADUTI I GOJITE SE, PROBAJTE SLEDEĆE NAMIRNICE: Otečenost će se vidno smanjiti, sve je u malim promenama

Nadutost svako iskusi s vremena na vreme, ali prvo je važno naglasiti neke stvari.

1. Nadutost tokom menstruacije je normalna

2. Nadutost posle konzumiranja određene hrane nije razlog za brigu, kaže Rabia de Latour, gastroenterolog

Postoji hrana koja može smanjiti nadutost

1. Pomorandže

- Uzimanje vode iz voća doprinosi hidrataciji i pomaže u smanjenju nadutosti - kaže Natalija Rizo stručnjakinja, a prenosi "Kosmopolitan".

Foto: shutterstock

Voće u činiji - banane, jabuke i pomorandže

2. Jogurt

- Jogurt pomaže kod nadutosti jer probiotici "neguju" creva, unapred svare neke od šećera u mleku koji zapravo olakšavaju crevima - objašnjavaju.

Foto: Unsplash/Eiliv Aceron

Sipanje jogurta u čašu

3. Artičoke

Koliko god da su artičoke lepog ukusa, moramo ipak naglasiti da ako ih jedete sa umakom od mnogo sira nećete se dobro osećati pogotovo ako imate IBS ili intoleranciju na laktozu.

4. Đumbir

- Đumbir pomaže u smanjenju gasova ako se borite sa nadutošću - kažu stručnjaci i savetuju da spremate čaj od đumbira, ili da ga dodate u jelo kao začin. 

Foto: pixabay.com

Svež đumbir smanjuje nadutost

5. Bademi

- Bademi su izvrstan međuobrok za dobrobit creva. Imaju četiri grama vlakana (14 odsto preporučene dnevne vrednosti) u jednoj šaci, što može značajno pridoneti zdravom probavnom sistemu - kaže Natalija Rizo.

Foto: pexels.com

Šaka badema

Hrana koja izaziva nadutost

Sas Parsad, nutricionista, tvrdi da neke namirnice poseduju "zamršene" ugljene hidrate te se telo bori da ih razgradi.

- Kao rezultat toga, ti tvrdoglavi ugljeni hidrati završavaju u našem debelom crevu, sa crevnim bakterijama proizvodeći gasove. Nivo gasova zavisi od osobe do osobe. Naš probavni sistem, crevne bakteriije, nivo enzima i osetljivost igraju važnu ulogu u određivanju reakcija na različitu hranu. Dakle, dok bi jedna osoba mogla diskretno da ispušta  gas, druga to čini glasno - objašnjava ona.

Hrana koja izaziva nadutost su: jabuke, kruške, lubenice, riba, krompirići, mleko, veštački zaslađivači i govedina.

BONUS VIDEO: