MED ČINI ČUDA: Dobar je za kožu i jača srce!
IZVOR: Blic žena, Republika - 05.03.2018 | 04:14
Ovo je "sladak lek". Uvek se žalimo kako je ono što je zdravo, u većini slučajeva, veoma neukusno. Ovde nije takav slučaj.
Istraživanjem zdravstvenih dobrobiti meda, portal Bright Side došao je do zaključka kako sa jednom kašikom meda dnevno možete poboljšati svoj organizam od glave do pete, a pritom se i zasladiti.
Čista koža
Med je odličan antioksidans, što znači da ćete njegovom redovnom konzumacijom očistiti telo od raznih toksina. Takođe, njegova antibakterijska svojstva pomoći će stanju vaše kože.
Mršavljenje
Ukoliko pazite na težinu, prema preporuci lekara ne biste smeli unositi nikakve vrste šećera osim meda. To je zato što je šećer u medu drugačijeg sastava od različitih zaslađivača. Med takođe ubrzava metabolizam, što pomaže mršavljenju.
Smanjuje nivo lošeg kolesterola
Med uopšte ne sadrži holesterol. Upravo suprotno, njegove sastavne komponente i vitamini doprinose smanjenju nivoa holesterola. Dnevnom konzumacijom povećava se i nivo spomenutih antioksidanasa u telu, koji isto pomažu smanjenju holesterola.
Foto: pixabay.com
Jače srce
Istraživanja su pokazala kako antioksidansi iz meda mogu sprečiti sužavanje krvnih sudova, što inače uzrokuje zastoj srca, dezorjentaciju i glavobolje. Čaša vode sa par kašika meda dnevno pomoći će ovom problemu.
Bolje pamćenje
Druga istraživanja su pokazala kako med pomaže da se rešite stresa, ojačate imunitet i poboljšate pamćenje. Pored toga, mozak vrlo lako apsorbuje kalcijum iz meda, koji pomaže njegovoj funkciji.
Mirniji san
Šećer u medu povećava nivo insulina u krvi, koji zatim oslobađa serotonin, koji se pretvara u melatonin, hormon zaslužan za kvalitetan san.
Zdrava probava
Med je jak antiseptik, pa se preporučuje da se uzima na prazan želudac, i to jednu kašiku. Ovaj jednostavni ritual pomaže da se spreče sve bolesti povezane sa probavnim traktom. Pored toga, dok prolazi kroz želudac, med uništava sve bacile i leči manje rane u sluznici.
Leči napetost
Med pomaže smirenju živaca i otklanjaju umora. Glukoza iz meda je neophodna za rad neurona, brzo se apsorbuje u krv, a to za rezultat ima opuštanje i ublažavanje psiholoških poremećaja.