PLAZMA MAK KOLAČ PRELIVEN BELOM ILI TAMNOM ČOKOLADOM: Na prvi zalogaj svi se zaljube, prelepa je! (FOTO)


IZVOR: N.J. - 07.10.2023 | 09:40


Ova torta sa makom i plazmom zadovoljiće vaše slatke želje.

Foto: Shutterstock
PLAZMA MAK KOLAČ PRELIVEN BELOM ILI TAMNOM ČOKOLADOM: Na prvi zalogaj svi se zaljube, prelepa je! (FOTO)

Kombinujte ukus maka i mlevenog keksa u jednom sočnom desertu i sigurno ćete se oduševiti. Plazma mak tortica brzo se priprema, a još brže jede. U nastavku pogledajte recept.

Sastojci za biskvit:

6 jaja
150 grama šećera
150 grama mlevenog maka
150 grama mlevenog keksa
Jedna kašika praška za pecivo

Sastojci za fil:

500 mililitara mleka
150 grama šećera
3 kašike gustina
3 kašike kakao praha
200 grama mlevenog keksa
200 grama maslaca

Sastojci za glazuru:

150 grama čokolade (mlečne ili tamne)
3 kašike ulja

Foto: YouTube/sAmo njAm

Recept za plazma mak kolač

Uputstvo:

Prvo pripremite biskvit. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetlo žute i penaste.

Dodajte mleveni mak, mlevenu plazmu i prašak za pecivo u smesu od jaja i pažljivo sjedinite. Smesu prelijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 - 30 minuta, ili dok biskvit ne postane zlatno smeđi i čvrst na dodir. Nakon pečenja, ostavite biskvit da se potpuno ohladi.

Dok se biskvit hladi, pripremite fil. U šerpu stavite mleko, šećer, gustin i kakao prah, pa kuvajte na srednjoj vatri dok se fil ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

U ohlađen fil umešajte mlevenu plazmu i maslac koji ste prethodno omekšali.

Fil rasporedite ravnomerno preko ohlađenog biskvita.

Pripremite glazuru tako što ćete istopiti čokoladu sa uljem na pari, a zatim je prelijte preko fila.

Ostavite tortu da se ohladi i stegne u frižideru najmanje nekoliko sati ili preko noći.

Pre sečenja tortu možete ukrasiti čokoladnim mrvicama, po želji.

BONUS VIDEO: