RECEPT ZA UŠTIPKE KOJI NE UPIJAJU NI KAP ULJA: Tajna je u jednom sastojku koji svi imamo u kući
IZVOR: Republika - 09.10.2023 | 08:30
Savršeno testo – spolja hrskavo, iznutra mekano
Uštipci su omiljeni doručak svih generacija na našim prostorima. Lako se kombinuju i uz slatke i uz slane namaze, kao i uz različite napitke – od mleka, preko jogurta, do čaja.
Većina domaćica ima svoj recept za pripremu ovog testa koje je i ukusno i zasitno, a svakako najlepše kad se jede dok je još vruće. Ipak, mnogo je onih koji prave prve kulinarske korake i žale se da im uštipci upijaju veliku količinu masnoće prilikom prženja.
Da vam se to ne bi dogodilo, u testo stavite sastojak koji svi imamo u kući – čašicu domaće rakije, najbolje lozovače. Alkohol će sprečiti da se masnoća prilikom prženja veže za testo, pa će uštipci biti spolja hrskavi, a iznutra mekani i nemasni.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 2 jaja
- 180 ml jogurta
- čašica rakije
- kesica praška za pecivo
- so
- ulje za prženje
Priprema:
U veću posudu razbijte jaja, dodajte brašno i prašak za pecivo, a onda i jogurt, rakiju i so. Sve dobro izmutite varjačom i ostavite da odstoji desetak minuta.
U dublji tiganj sipajte ulje, pa kad se zagreje kašikom spuštajte uštipke i pržite ih dok ne dobiju zlatnožutu boju.
Uštipke vadite na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće, pa ih služite dok su topli sa sirom, ajvarom, pavlakom, džemom, kremom ili medom.
Prijatno!
BONUS VIDEO: