TRADICIONALNA SRPSKA GIBANICA, VAZDUŠASTA I PUNA SIRA: Kad jednom probate ovaj recept, uvek ćete ga praviti
IZVOR: Republika - 16.10.2023 | 06:00
Brzo se pravi, a jednako je ukusna i kad je vruća i kad se ohladi.
Pite sa sirom omiljene su u kućama širom Srbije. Iako su domaćice nekad same razvlačile kore, u današnje vreme je malo onih koji se neće opredeliti za kupovne. Uz dobro odabran malo masniji sir, i gibanica sa kupovnim korama će biti savršenog ukusa.
Ukoliko se budete pridržavali isprobanog recepta koji vam donosimo, gibanica će biti vazdušasta iznutra, a hrskava spolja.
Sastojci:
- 500 g tankih kora
- 400 g masnijeg sira (sjenički, zlatarski)
- 13 kašika ulja
- 5 jaja
- 200 ml kisele vode
- kesica praška za pecivo
Priprema:
U većoj činiji razbijte četiri jaja, umutite ih viljuškom, pa im dodajte izmrvljen sir, deset kašika ulja, prašak za pecivo i kiselu vodu. Nadev dobro izmutite kašikom i ostavite ga sa strane pet minuta, dok se prašak za pecivo i kisela voda sjedine sa ostalim sastojcima. Zahvaljujući ovoj kombinaciji sastojaka gibanica će biti vazdušasta.
Ako je sir slaniji, nema potrebe da dodajete so u nadev. Ako ste se, pak, odlučili za manje slan sir, dodajte ravnu kafenu kašičicu soli u nadev da bi gibanica bila ukusnija.
Otvorite pakovanje kora i dve kore ostavite sa strane - biće vam potrebne da njima prekrijete gibanicu.
Tepsiju podmažite uljem, pa stavite dve kore i preko njih sipajte malo fila. Treću koru malo zgužvajte, pa i preko nje stavite malo fila. Na isti način utrošite sve kore i fil. Gibanicu prekrijte dvema korama koje ste ostavili sa strane.
Uključite rernu na 180 stepeni da se dobro zagreje.
Za to vreme isecite gibanicu na kocke i prelijte je jajetom koje ste umutili sa tri kašike ulja i malo obične vode. Kašikom dobro utisnite gibanicu duž ivica tepsije, pa je stavite u rernu da se peče.
Posle 40-tak minuta gibanica će biti pečena. Ostavite je u isključenoj rerni da se malo istišti, pa je izvadite napolje, isecite i služite.
Prijatno!
BONUS VIDEO: