ĆULBASTIJE OD MLEVENOG MESA: Tradicionalno i starinsko jelo preliveno posebnim umakom (FOTO)
IZVOR: N.J. - 21.10.2023 | 07:30
Da li ste probali čuvene đulbastije?
Prelepe ćufte poznatije kao đulbastije od tradicionalnih razlikuju se zbog dodataka krompira i malo luka. Peku se sa sosom od brašna i mleka koji im daje sočnost i prelep ukus. U nastavku pogledajte recept.
- tri čena belog luka
- jedan ljubičasti luk
- tri srednja krompira
- brašno
- jedno jaje
- miks začina po želji
- 600 mililitara mleka
- 100 mililitara pavlake za kuvanje
- listići kačkavalja
- mocarela po želji
- mleveno meso
Foto: YouTube/Slano i Slatko
Priprema:
U mleveno meso dodajte beli i ljubičasti luk. Narendajte tri srednja krompira u smesu. Potom jedno jaje i tri kašike brašna sipajte u smesu. Sjedinite prvo kašikom, a potom i rukama. Tek tada u smesu dodajte miks začina. Ćuftice od mesa stavljajte u brašno, a potom ih sklanjajte na stranu. Pržite ih u vrelom ulju i stavite na ubrus da se ocede. Meso stavite u pleh.
Tiganj koji ste koristili ponovo uzmite i na njemu propržite kockicu putera. Dodajte dve kašike brašna. Sve sjedinite na tihoj vatri. Kada se sjedinilo, sipajte 600 mililitara mleka. Posolite i dodajte pavlaku za kuvanje. Preliv sipajte preko ćuftica. Preko ćuftica stavite kačkavalj, a onda i mocarelu. Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.