CRNI LUK SA MLEVENIM MESOM MNOGIMA POZNAT KAO SOGAN DOLMA: Turski specijalitet koji morate probati! (FOTO)


IZVOR: N.J. - 19.10.2023 | 06:00


Sogan dolma je tradicionalno jelo koje dolazi iz Turske.

Foto: shutterstock
CRNI LUK SA MLEVENIM MESOM MNOGIMA POZNAT KAO SOGAN DOLMA: Turski specijalitet koji morate probati! (FOTO)

Tursko jelo možete pripremiti i sami, a kada pročitate recept shvatićete po čemu je toliko specifično i bolje od drugih. Može se poslužiti kao toplo ili hladno jelo, a često se jede i uz jogurt.

Sastojci:

  • veliki luk
  • mlevena junetina 
  • pirinač
  • pasta od paradajza
  • biber u zrnu
  • ulje
  • so
  • crni biber
  • crvena paprika (po želji)
  • zeleni luk (po želji za ukras)
  • peršun (po želji za ukras)
     

Foto: shutterstock

Jelo od crnog luka i mlevenog mesa

Priprema:

Započnite guljenjem luka i pažljivo uklonite središnji deo kako biste napravili šupljinu. Ostavite gornji deo luka netaknut; ovo će poslužiti kao poklopac za punjeni luk.

Izdubljeni luk kratko potopiti u slanu vodu. To pomaže da se ukloni gorčinu. Potopljen luk ocedite i stavite sa strane. U činiji sjedinite mleveno meso, pirinač, so, biber i crvenu papriku. Dobro izmešajte. Luk napunite smesom od pirinča i mesa. Zatvorite luk vrhom i stavite čačkalice da biste ga učvrstili.

U veći lonac dodajte ulje i posložite punjeni luk. Sipajte pastu pd paradajza. Kada stavite luk dodajte toliko vode da luk bude prekriven. Pustite da zakipi i zatim smanjite temperaturu. Pokrijte lonac i pustite da se kuva oko 30 - 40 minuta ili dok luk ne omekša i pirinač bude kuvan. Tokom kuvanja po potrebi dodajte još vode.

Nakon što je punjeni luk pripremljen, prebacite ga na tanjir za posluživanje.

BONUS VIDEO: