CRNI LUK SA MLEVENIM MESOM MNOGIMA POZNAT KAO SOGAN DOLMA: Turski specijalitet koji morate probati! (FOTO)
IZVOR: N.J. - 19.10.2023 | 06:00
Sogan dolma je tradicionalno jelo koje dolazi iz Turske.
Tursko jelo možete pripremiti i sami, a kada pročitate recept shvatićete po čemu je toliko specifično i bolje od drugih. Može se poslužiti kao toplo ili hladno jelo, a često se jede i uz jogurt.
Sastojci:
- veliki luk
- mlevena junetina
- pirinač
- pasta od paradajza
- biber u zrnu
- ulje
- so
- crni biber
- crvena paprika (po želji)
- zeleni luk (po želji za ukras)
- peršun (po želji za ukras)
Foto: shutterstock
Priprema:
Započnite guljenjem luka i pažljivo uklonite središnji deo kako biste napravili šupljinu. Ostavite gornji deo luka netaknut; ovo će poslužiti kao poklopac za punjeni luk.
Izdubljeni luk kratko potopiti u slanu vodu. To pomaže da se ukloni gorčinu. Potopljen luk ocedite i stavite sa strane. U činiji sjedinite mleveno meso, pirinač, so, biber i crvenu papriku. Dobro izmešajte. Luk napunite smesom od pirinča i mesa. Zatvorite luk vrhom i stavite čačkalice da biste ga učvrstili.
U veći lonac dodajte ulje i posložite punjeni luk. Sipajte pastu pd paradajza. Kada stavite luk dodajte toliko vode da luk bude prekriven. Pustite da zakipi i zatim smanjite temperaturu. Pokrijte lonac i pustite da se kuva oko 30 - 40 minuta ili dok luk ne omekša i pirinač bude kuvan. Tokom kuvanja po potrebi dodajte još vode.
Nakon što je punjeni luk pripremljen, prebacite ga na tanjir za posluživanje.