SUTRA NA PRAZNIK POJEDITE POSNI KOLAČ PO BAKINOM RECEPTU: Priprema se u plehu, a miris vraća u detinjstvo
IZVOR: N.J. - 19.10.2023 | 15:20
Sutra vernici obeležavaju praznik koji je posvećen Svetim mučenicama Sergiju i Vakhu.
Srđevdan se obeležava 20. oktobra i podrazumeva uglavnom pripremu mrsne slave. Ipak, ako pada sredom ili petkom onda se tog dana posti. S obzirom na to da je sutra petak, onda se priprema posna trpeza. Predlažemo vam da probate ovaj posni bakin kolač.
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje ulja
- 1 šolja vode
- 1/4 šolje kakaa
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašika vanilin šećera
- prstohvat soli
- 1 šolja mleka (biljnog)
- 1 šaka oraha (opciono)
Foto: YouTube/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja
Priprema:
U velikoj činiji, pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Dodajte ulje, vodu, sirće i vanilin šećer. Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete glatko testo. Ako želite da dodate orahe, sada ih ubacite u testo i promešajte ih.
U drugoj činiji, zagrejete šolju mleka (ili biljnog mleka za posnu verziju) u mikrotalasnoj ili na šporetu, ali ne da provri.
Polako ulijte toplo mleko u testo, neprestano mešajući dok se sve dobro sjedini.
Prelijte testo u pleh za pečenje koji ste prethodno podmazali ili obložili papirom za pečenje. Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite kolač oko 30 - 35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.
Izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi pre sečenja.
BONUS VIDEO: