DOMAĆI SLANCI KAO IZ PEKARE: Od njih miriše cela kuća, bolji i od kupovnih!
IZVOR: N.J. - 27.10.2023 | 07:30
Možete ih poslužiti uz različite umake, kao što su paradajz sos, kiselo mleko ili običan jogurt.
Evo jednostavnog recepta za pripremu slanih štapića, koji su odlična grickalica ili dodatak uz različite umake. Ovaj recept će vam pomoći da uživate u preukusnom slanišu, a biće još lepše ako dodate predložene začine.
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1/2 šolje maslaca (ili margarina), iseckanog na kockice
- 1/2 šolje mleka
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice belog šećera
- 1/4 kašičice sušenog origana (po želji)
- 1/4 kašičice sušenog ruzmarina (po želji)
- 1/4 kašičice susama ili semenki lana za posipanje (po želji)
- jaje (za premazivanje)
Foto: Privatna arhiva
Priprema:
Prvo zagrejete rernu na 180 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. U velikoj posudi, pomešajte brašno, so, prašak za pecivo, šećer kao i origano i sušeni ruzmarin.
Dodajte iseckani maslac (ili margarin) u suve sastojke i trljajte rukama dok ne dobijete mrvice slične hlebu. Postepeno dodajte mleko i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
Razvaljajte testo na ravnu površinu posutu brašnom, tako da bude debljine otprilike 0,5 cm.
Izrežite testo na trake širine oko 2 cm i dužine po želji.
Premažite trake umućenim jajetom i pospite ih susamom ili semenkama lana ako želite.
Stavite trake na pleh i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni 15 - 20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.
BONUS VIDEO: