DOMAĆI SLANCI KAO IZ PEKARE: Od njih miriše cela kuća, bolji i od kupovnih!


IZVOR: N.J. - 27.10.2023 | 07:30


Možete ih poslužiti uz različite umake, kao što su paradajz sos, kiselo mleko ili običan jogurt.

Foto: YouTube/Printscreen/Aurora Recepti
DOMAĆI SLANCI KAO IZ PEKARE: Od njih miriše cela kuća, bolji i od kupovnih!

Evo jednostavnog recepta za pripremu slanih štapića, koji su odlična grickalica ili dodatak uz različite umake. Ovaj recept će vam pomoći da uživate u preukusnom slanišu, a biće još lepše ako dodate predložene začine.

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1/2 šolje maslaca (ili margarina), iseckanog na kockice
  • 1/2 šolje mleka
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice belog šećera
  • 1/4 kašičice sušenog origana (po želji)
  • 1/4 kašičice sušenog ruzmarina (po želji)
  • 1/4 kašičice susama ili semenki lana za posipanje (po želji)
  • jaje (za premazivanje)

Foto: Privatna arhiva

Recept za slane štapiće

Priprema:

Prvo zagrejete rernu na 180 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. U velikoj posudi, pomešajte brašno, so, prašak za pecivo, šećer kao i origano i sušeni ruzmarin.

Dodajte iseckani maslac (ili margarin) u suve sastojke i trljajte rukama dok ne dobijete mrvice slične hlebu. Postepeno dodajte mleko i mešajte dok ne dobijete glatko testo.

Razvaljajte testo na ravnu površinu posutu brašnom, tako da bude debljine otprilike 0,5 cm.

Izrežite testo na trake širine oko 2 cm i dužine po želji.

Premažite trake umućenim jajetom i pospite ih susamom ili semenkama lana ako želite.

Stavite trake na pleh i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni 15 - 20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.

BONUS VIDEO: