RECEPT ZA KROMPIR PAPRIKAŠ: Ovakav sigurno niste probali, stavlja se SLANINA i OVO dodaje, svi će vam tražiti JOŠ!
IZVOR: M.O. - 26.10.2023 | 14:40
Ovo morate još danas da napravite.

Svima je dobro poznat krompir paprikaš. Starinsko jelo, obogaćen ovim dodacima će sve raspametiti. Ovaj recept smatra se specijalitetom!
Krompir paprikaš na drugačiji način
Sastojci:
- Četiri parčeta pilećih grudi bez kostiju i kože,
- 150 grama dimljene suve slanine,
- tri kašike ulja,
- 10 do 12 velikih ljutih paprika, ( banana peppers )
- jedna velika glavica crnog luka,
- dve glavice belog luka,
- jedna velika šargarepa,
- pet srednjih krompira,
- jedna konzerva od 800 ml seckanog paradajza,
- po ukusu suvog začina,
- nekoliko grančica majčine dušice,
- tri kašike ljutkastog ajvara,
- na vrh noža ljuta mlevena paprika,
- 150 ml suvog belog vina,
- seckanog peršuna,
- sveže samleveni biber,
- jedna kašičica mlevene dimljene crvene paprike.

Foto: youtube/printscreen/Szoky konyhája
Priprema:
Pileće grudi oprati i iseći na veće kockice i marinirati ih sa vegetinim miksom za piletinu ili koji god suvi začin vi koristite i ostaviti sa strane dok pripremate svo ostalo povrće.
U dublju šerpu staviti ulje, dodati dimljenu suvu slaninu isečenu na kocke i piletinu i pržiti da porumeni sa svih strana a slanina otpusti mast. Izvaditi meso u šerpicu, poklopiti i ostaviti sa strane.
Dodajte sitno iseckani luk, krompir, beli luk i sitno iseckanu šargarepu i papriku. (sve pre toga oprati i očistiti)
Smanjite malo temperaturu na osrednju i pržiti sve zajedno, povremeno promešajte,oko desetak minuta, dok paprika i luk ne počnu da mekšaju.
Vratiti piletinu i slaninu u šerpu, zajedno sa sokovima koje je otpustila, dodati grančice majčine dušice, belo vino, suve začine koje koristite, mlevenu dimljenu papriku,ajvar, ljutu mlevenu papriku, sveže mleveni biber i dinstati sve zajedno nekoliko minuta i na kraju dodati paradajz.
Poklopiti i dinstati na tihoj temperaturi oko 45 minuta. Na kraju probati za začine i dodati šta fali po vašem ukusu, izvaditi grančice majčine dušice i posuti sa seckanim peršunom.
Poslužiti sa pire krompirom, kuvanim pirinčem ili samo sa hlebom...izbor je vaš. Kod nas je bilo sa pireom od krompira i celera
Prijatno!