KAKO BELI HLEB UTIČE NA NAŠE ZDRAVLJE: Srbi se "DAVE" u njemu, a ne znaju da ako preteraju, OVO izazivaju!
IZVOR: M.O. - 30.10.2023 | 09:45
Obratite pažnju na količinu hleba koju unosite.
Kod nas, retko koje jelo može da prođe bez hleba. Nije tako retko čudi da ga pojedini ljudi jedu i uz testeninu.
Iako sada već postoji dosta različitih vrsta hleba, većina našeg naroda i dalje uzima beli, koji je po mišljenju stručnjaka najgori.
lekari upozoravaju da prekomerna konzumacija hleba može da dovede do nekoliko neželjenih posledica po naše zdravlje, prenosi "Medical News Today."
Foto: pixabay.com
Dobijanje na težini
Visok unos jednostavnih ugljenih hidrata, poput prethodno pripremljenog belog hleba, prvenstveno može da dovede do nagomilavanja kilograma, odnosno neželjenog debljanja.
Povećan rizik od dijabetesa
Isto tako, stručnjaci upozoravaju da prekomerna konzumacija hleba dovodi do povećanog rizika od dijabetesa. Naime, hrana koja sadrži ugljene hidrate, kao što je hleb, izaziva povećanje šećera u krvi. Visok nivo šećera u krvi može dovesti do još štetnijih ishoda kao što su srčana oboljenja, gubitak vida i bolest bubrega, zbog čega je ključno da nivo šećera u krvi bude pod kontrolom.
Problemi sa kožom
Pored povećanja telesne težine i većeg rizika od dijabetesa, ako jedemo previše hleba, mogli bismo da imamo problema sa zdravljem naše kože. Istraživači su otkrili da unos hrane sa visokim glikemijskim indeksom, a to je sam beli hleb, pogoršava stanje naše kože, dovodi do stvaranja bubuljica ili akni.
Zatvor
Problemi sa varenjem su još jedan neželjeni efekat prekomerne konzumacije hleba. Kako objašnjavaju lekari, zbog nedovoljnog unosa vlakana može doći do poremećaja u funkcionisanju digestivnog sistema, što između ostalog, rezultira i zatvorom.