VANILICE ZA ČISTU DESETKU: Zaboravljeni slatkiš na starinski način - recept koji svima uspeva! (FOTO)
IZVOR: N.J. - 07.11.2023 | 13:30
Pogledajte recept za tradicionalne vanilice, popularne keksiće u mnogim zemljama.
Postoji li osoba koja ne voli vanalice? Uz ovaj jednostavan recept, sigurno će vam uspeti. Pogledajte kako da ih pripremite.
Sastojci:
Za testo:
- 250g putera (na sobnoj temperaturi)
- 100g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 jaje
- 400g brašna
- 100g mlevenih oraha ili lešnika
Za fil:
- 150g šećera u prahu
- 150g putera (na sobnoj temperaturi)
- 1 kesica vanilin šećera
- 2-3 kašike mleka
- Napomena: Možete koristiti samo džem umesto ovog fila
Foto: youtube.com/Emilina Kuhinja
Priprema:
U velikoj posudi, mutite puter dok ne postane mekan i penast. Dodajte šećer u prahu i vanilu, pa nastavite da mešate dok se sve dobro ne sjedini.
Dodajte jaje i dobro promešajte. Postepeno dodajte brašno i mlevene orahe (ili lešnike) i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine i formira se glatko testo.
Prebacite testo na radnu površinu koja je posuta brašnom, pa ga razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Upotrebite kalup za keksiće ili čašu kako biste izrezali male krugove ili druge oblike po želji.
Ređajte keksiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10-12 minuta, ili dok ne postanu blago zlatno smeđi.
Dok se keksići hlade, pripremite fil. Umutite puter, šećer u prahu i vanilu dok ne postane glatko. Dodajte mleko po potrebi kako biste dobili kremastu teksturu.
Kada su keksići potpuno hladni, možete ih spojiti filom. Uzmite jedan keksić, nanesite malo fila na njega, a zatim prekrijte drugim keksićem da biste napravili sendvič. Takođe, umesto tog fila možete stavite džem od šljiva.
Na kraju, ubacite ih u šećer u prahu.