Koje su koristi za organizam od ZELENE SALATE?
IZVOR: www.zdravahrana.com - 11.03.2018 | 04:14
Zelena salata je servirana na trpezama persijskih kraljeva još u 6. veku p.n.e. Stari Grci i Rimljani su je smatrali i hranom i lekom, a drevni Kinezi su verovali da donosi dobru sreću i jeli su je u posebnim prilikama.
1. Zelena salata ima malo kalorija, samo 12 u jednoj šolji, a gotovo nimalo masti. Zato se zelena salata preporučuje osobama koje žele da smršaju.
Foto: pixabay.com
2. Sadrži vlakna i celulozu koji će vas zasititi i poboljšati varenje. Pomažući varenje, zelena salata vam na „duge staze“ pomaže i da se oslobodite viška kilograma, odnosno da održavate normalnu težinu. Vlakna takođe pomažu u uklanjanju soli žučnih kiselina iz organizma. Kada organizam nadomešta ove soli, istovremeno razlaže holesterol, te je zato zelena salata dobra i za srce.
3. A zelena salata je dobra za srce i zato što vitamin C i beta karotin koje sadrži, sprečavaju oksidaciju holesterola, što opet sprečava formiranje plaka na arterijama.
4. Od ukupnog broja kalorija u zelenoj salati, 20% su iz proteina. Sadržaj proteina može se povećati kombinacijom sa drugim zdravim proteinima, na primer iz mahunarki.
Foto: pixabay.com
5. Zelena salata sadrži laktukarijum (bela tečnost koja je vidljiva kada isečete listove). Ova supstanca ima svojstva slična opujumu, samo bez jakih kontraefekata. Zato zelena salata deluje na opuštanje i dobar san, pa se osobama koje pate od nesanice preporučuje da pred spavanje pojedu nekoliko listova zelene salate ili iscede i popiju sok od zelene salate.
6. Minerali u zelenoj salati pomažu u čišćenju organizma od tokisina i održavaju ravnotežu kiselina i baza. Ova ravnoteža utiče da imate više energije, da jasnije mislite, bolje spavate i imate sjajnu i glatku kožu.
7. Zelena salata ima nizak glikemijski indeks, pa se preporučuje i dijabetičarima.
Rimska zelena salata ima najviše hranljivih sastojaka od svih vrsta zelenih salata, dok ajsberg ima najmanje. Naime, rimska zelena salata ima dva puta više proteina i kalcijuma, tri puta više vitamina K, četiri puta više gvožđa, osam puta više vitamina C i 17 puta više vitamina A (podaci američkog ministarstva poljoprivrede) od ajsberg zelene salate. Takođe, preporučuje se konzumiranje crvenih i tamnije zelenih vrsta zelene salate, jer sadrže više hranljivih satstojaka.
Ukoliko nije organski gajena, zelena salata može da sadrži toksine i pesticide. Zato je konvencionalno gajenu zelenu salatu, pre upotrebe, najbolje držati potopljenu u vodi u kojoj je rastvorena 1 kašičica zeolita u prahu, jer on vezuje pesticide i teške metale.