OVE NAMIRNICE ODMAH BACITE KAD IM ISTEKNE ROK: Jedan DAN pravi RAZLIKU i može znatno da vam ugrozi ZDRAVLJE!
IZVOR: M.O. - 20.11.2023 | 12:30
Ne igrajte se sa zdravljem!


Postoje određene namirnice koje zahtevaju striktno poštovanje rokova trajanja, kao što su meso i određeni mlečni proizvodi. Posebno je važno da ove proizvode bacite odmah nakon isteka roka trajanja.
Sirevi: oprez kod mekših vrsta
Jedna od ovih namirnica su meki sirevi. Njihov rok trajanja je jedna do dve nedelje, u zavisnosti od vrste mekog sira, ali treba ih baciti na prvi znak kvarenja. Tvrdi sirevi, kao što su čedar ili gauda, imaju duži rok trajanja u frižideru, jer bakterije i plesni teže prodiru u njih. Mekši sirevi poput rikote, krem-sira ili kozjeg sira podložniji su bakterijama i treba ih baciti na prvi znak kvarenja ili nakon isteka roka trajanja.
Hrana u teglama: potrebna brza konzumacija
Hrana u teglama, kao što su namazi i sosovi, mogu trajati mesec ili godinu, u zavisnosti od namirnice. Međutim, treba ih baciti ako dođe do promene boje ili neobičnog mirisa. Bezbednost ovih proizvoda je ugrožena kada se otvori poklopac.


Foto: Shutterstock
Salate
Krompir-salata, kao i salate od tunjevine ili jaja podložnije su razvoju bakterija, jer su im izloženije. Posle tri do pet dana treba izbaciti delikatesne proizvode ili domaće salate.
Sokovi i meso
Hladno ceđeni sokovi mogu trajati pet dana nakon otvaranja, ali mogu trajati i do 30 dana ako se obrađuju pod visokim pritiskom. Kod svežeg mesa obično imate rok trajanja; na etiketi je naveden poslednji dan do kog morate da ga pojedete, prenosi "Prevention".
Mleveno meso i riba
Mleveno meso treba pojesti ili zamrznuti u roku od dva dana od kupovine. Riba nije ništa manje sklona bakterijama od mesa i trebalo bi da je konzumirate dan-dva nakon kupovine.
Lisnato povrće
Lisnato povrće i dalje ima potencijal da nosi bakterije kao što je E. coli, pa ga zbog sopstvene bezbednosti pojedite neposredno posle kupovine i nemojte ga konzumirati nakon datuma na kesici.