PRAVI RECEPT ZA LEDENE KOCKE: Zbog ovih sastojaka biće sočne kao nikad, a glazura neće pući!


IZVOR: N.J. - 27.11.2023 | 16:30


Neprevaziđen kolač koji miriše na detinjstvo.

Foto: Prinstcreen/ YouTube/ Serpica Recepti
PRAVI RECEPT ZA LEDENE KOCKE: Zbog ovih sastojaka biće sočne kao nikad, a glazura neće pući!

Ledene kocke su jedan od omiljenih slatkiša iz detinjstva. Ovo je jedan klasičan recept koji svima uspeva. Postoje i razne varijacije sa voćem, ali ovo je onaj starinski recept.

Kora:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike ulja
  • 3 kašike kakao praha 
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 6 kašika brašna

Fil:

  • 1 litar mleka
  • 2 pudinga od vanile ili slatke pavlake
  •  4 kašike brašna
  • 8 kašika šećera (može i manje)
  •  2 vanilin šećera
  • 150 grama margarina
  • korica limuna (ne mora)

Sirup

  • 300 mililitara vode
  • 200 grama šećera (možda malo manje)

Gazura:

  • 150 grama čokolade (ako je mlečna treba više)
  • 2 kašike ulja

Foto: Prinstcreen/ YouTube/ Serpica Recepti

Ledene kocke recept

Priprema:

Dimenzija tepsije 35x28 (otprilike, bitno da su slične dimenzije). Tepsiju namažite margarinom ili uljem, pospite brašnom. Uključite rernu na 200 stepeni.

Umutite belanca sa šećerom, dodajte žumanca. Kašikom umešajte ulje pa dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo. Izmešajte i istresite u tepsiju. Pecite oko 15 minuta. 

Ostavite da se ohladi.

Prokuvajte vodu i šećer i vrućim sirupom prelijte hladnu koru. Od litra mleka izdvojite 300 mililitara pa umešajte puding i brašno. Ostalo mleko prokuvajte sa šećerom i vanilom. Zakuvajte fil, naribajte koricu limuna i ostavite da se prohladi. U mlak fil mikserom umešajte margarin (mora biti mekan, sobne temperature). Premažite preko kore. Odozgo glazura koju ste pripremili na pari ili mikrotalasnoj. Kolač ostavite 3 - 4 sata u frižideru, lagano isecite vrućim nožem glazuru pa tek onda skroz do dole. Servirajte i uživajte, piše "Serpica.net".

BONUS VIDEO: