TRI RAZLIČITA JELA OD KROMPIRA KAO PREDLOG ZA BOŽIĆNI POST: Brzo, jednostavno i preukusno - pustite mašti na volju! (FOTO)


IZVOR: N.J. - 29.11.2023 | 07:15


Tri predloga za jela tokom posta.

Foto: Youtube
TRI RAZLIČITA JELA OD KROMPIRA KAO PREDLOG ZA BOŽIĆNI POST: Brzo, jednostavno i preukusno - pustite mašti na volju! (FOTO)

Postite, a nemate ideju šta biste jeli? Pogledajte kako da pripremite ova zanimljiva jela od krompira. Jednostavno, brzo i ekonomično, dajemo vam tri predloga za posna jela.

1. Štapići sa susamom

  • 5 krompira
  • 4 kašike kukuruznog skroba
  • 100 grama susama

Iseći krompir na sitne kockice. Naliti vodom i kuvati dok se ne skuva. Kada se skuvao izgnječiti ga dok ne dobijete pire. Dodajte so, biber i kukuruzni skrob. U susam dodati malo čili praha. Od krompira napraviti štapiće. Uvaljati ih susam. Sipati ulje u tiganj i zagrejati. Pržite dok ne dobijete zlatnu koricu sa obe strane.

Foto: YouTube/Jaja i kobaja

Štapići sa susamom

2. Posne pljeskavice

  • 100 grama sojinih ljuspica
  • 100 grama crnog luka
  • 2 šargarepe srednje veličine
  • veći krompir
  • 200 grama brašna
  • prašak za pecivo
  • jedna kašika prezli
  • 2 - 3 čena belog luka

Sojine ljuspice prelijete vrelom vodom. Sačekajte 15 minuta da nabubre, te ih procedite. Narendajte 100 grama crnog luka i dodajte u ljuspice. Narendajte šargarepu i krompir. Sipajte jednu kašiku soli i brašna. Dodajte prašak za pecivo, prezle i čen belog luka. Sve dobro izmešajte. Pljeskavice malo namažete uljem i pržite u vrelom ulju takođe.

Foto: YouTube/Šta za ručak?

Pljeskavice recept

3. Zapečeno jelo od tunjevine

  • oko 1 kg oguljenog krompira
  •  200 grama tunjevine
  • 1 sveža paprika
  • 1 srednja glavica crnog luka
  •  1 čen belog luka
  • 100 mililitara ulja
  • šaka peršunovog lista
  • 1 kašičica suvog začina + sitna crvena papriika i malo bibera
  • 100 grama posnog majoneza
  • 2 kašike brašna
  • 100 mililitara vode

Foto: YouTube/Sherpica Recipes

Zapečeno jelo sa tunjevinom

Priprema:

Sitno iseckan luk i papriku kratko propržite na ulju. Sklonite sa ringle pa umešajte začine i tunjevinu. Krompir isecite na kolutove, posolite i ređajte u podmazanu tepsiju ili vatrostalnu posudu. Na polovinu krompira istresite fil pa prekrijte drugom polovinom krompira. Prelite vodom tek toliko da prekrije krompir, poklopite ili stavite foliju pa pecite na 230 - 240 stepeni oko 30 minuta. Za to vreme izmešajte majonez, brašno, 100 mililitara vode sa iseckani peršunom i belim lukom. Prelijete preko pečenog krompira i vratite u rernu da se zapeče oko 15 minuta.

BONUS VIDEO: