TITO GA JE TOLIKO VOLEO DA JE PO NJEMU DOBIO IME: Jedan od najkremastijih kolača, tako je dobar da niko ne može da mu odoli! (FOTO)
IZVOR: N.J. - 01.12.2023 | 07:15
Zanimljiva kombinacija oraha i čokolade.
Omiljena poslastica Josipa Broza Tata dobila je ime po njemu. Reč je o kremastoj poslastici od čokolade i oraha. U nastavku pogledajte recept.
Za koru:
- 4 jajeta
- 200 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 grama mlevenih oraha
- 5 kašika skuvane kafe
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike ulja
Za prvi fil:
- 400 mililitara mleka
- 5 kašika brašna
- 2 žumanceta
Za drugi fil:
- 200 grama margarina
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 grama otopljene čokolade
- 3 kašike oraha
Za posipanje:
- malo narednane čokolade
- malo mlevenih oraha
Foto: YouTube/Deda Miletova Kuhinja
Priprema:
Prvo što treba da uradite jeste da odvojite belanca od žumanaca. U belanca dodajte 100 grama šećera i umutite mikserom dok ne dobijete čvrst sneg. U posebnoj posudi izmiksajte žumanca sa još 100 grama šećera. Dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 grama mlevenih oraha, 5 kašika brašna, 3 kašike ulja i jedan prašak za pecivo. Nakon toga, pažljivo dodajte smesu od belanaca i sve dobro sjedinite. Izlijte smesu u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Dok se kora peče, pripremite filove. Za prvi fil, u 400 ml mleka dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanca, pa sve kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Za drugi fil, u 200 grama margarina dodajte 10 kašika šećera, 100 grama istopljene čokolade i jedan vanilin šećer. Sve dobro umutite, pa pomešajte sa ohlađenim filom od mleka.
Kada je kora pečena, izvadite je i ostavite da se prohladi. Zatim ravnomerno premažite fil preko kore i ostavite da se stegne. Ukrasite rendanom čokoladom i mlevenim orasima, pa kolač - tortu secite na kocke željene veličine i poslužite.