OD BAKLAVE BEZ KORA NEMA NIŠTA LEPŠE: Recept za posnu sočnu poslasticu koju ćete napraviti za 10 minuta


IZVOR: Republika - 30.11.2023 | 07:15


Jednostavna i neodoljiva!

Foto: shutterstock
OD BAKLAVE BEZ KORA NEMA NIŠTA LEPŠE: Recept za posnu sočnu poslasticu koju ćete napraviti za 10 minuta

Baklava je omiljen slatkiš na balkanskim prostorima. Pored tradicionalnog recepta sa korama, jajima i jogurtom, jednako je popularna i takovana lažna baklava ili lenja baklava koja se pravi u jednoj posudi, bez ređanja kora.

Prednost ove baklave je u tome što je mogu napraviti i apsolutni početnici u kuhinji, kao i žene koje nemaju mnogo vremena za pripremu poslastica, a ipak žele da obraduju ukućane ukusnim kolačima.

Recept koji vam donosimo je posna verzija baklave bez kora. Ukoliko niste na postu, umesto kisele vode sipajte jogurt i dodajte četiri jajeta u smesu koja sledi u nastavku.

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 150 g griza
  • 250 ml kisele vode
  • 150 ml ulja
  • kesica praška za pecivo
  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g seckanih oraha
  • 300 g šećera
  • 1 kesica vanilin-šećera
  • 1 limun

Priprema:

U činiju sipajte brašno, griz, prašak za pecivo, mlevene orahe, seckane orahe, kiselu vodu i ulje, pa sve dobro izmešajte.

Smesu sipajte u tepsiju koju ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom. Pecite na 180 stepeni dok se kolač ne odvoji od ivica pleha. Ostavite kolač u plehu da se hladi.

Dok se kolač hladi, u šerpicu sipajte 300 grama šećera i isto toliko vode, pa stavite da se kuva. Kad proključa dodajte kesicu vanilin-šećera i sok od jednog limuna, pa kuvajte još pet minuta. Vrućim sirupom prelijte baklavu i ostavite da stoji na hladnom mestu.

Pre služenja isecite baklavu na kocke i po želji je ukrasite polovinama jezgra oraha. 

Prijatno!

BONUS VIDEO: