OD BAKLAVE BEZ KORA NEMA NIŠTA LEPŠE: Recept za posnu sočnu poslasticu koju ćete napraviti za 10 minuta
IZVOR: Republika - 30.11.2023 | 07:15
Jednostavna i neodoljiva!
Baklava je omiljen slatkiš na balkanskim prostorima. Pored tradicionalnog recepta sa korama, jajima i jogurtom, jednako je popularna i takovana lažna baklava ili lenja baklava koja se pravi u jednoj posudi, bez ređanja kora.
Prednost ove baklave je u tome što je mogu napraviti i apsolutni početnici u kuhinji, kao i žene koje nemaju mnogo vremena za pripremu poslastica, a ipak žele da obraduju ukućane ukusnim kolačima.
Recept koji vam donosimo je posna verzija baklave bez kora. Ukoliko niste na postu, umesto kisele vode sipajte jogurt i dodajte četiri jajeta u smesu koja sledi u nastavku.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 150 g griza
- 250 ml kisele vode
- 150 ml ulja
- kesica praška za pecivo
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g seckanih oraha
- 300 g šećera
- 1 kesica vanilin-šećera
- 1 limun
Priprema:
U činiju sipajte brašno, griz, prašak za pecivo, mlevene orahe, seckane orahe, kiselu vodu i ulje, pa sve dobro izmešajte.
Smesu sipajte u tepsiju koju ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom. Pecite na 180 stepeni dok se kolač ne odvoji od ivica pleha. Ostavite kolač u plehu da se hladi.
Dok se kolač hladi, u šerpicu sipajte 300 grama šećera i isto toliko vode, pa stavite da se kuva. Kad proključa dodajte kesicu vanilin-šećera i sok od jednog limuna, pa kuvajte još pet minuta. Vrućim sirupom prelijte baklavu i ostavite da stoji na hladnom mestu.
Pre služenja isecite baklavu na kocke i po želji je ukrasite polovinama jezgra oraha.