POSNA LAZANJA SA SPANAĆEM I PEČURKAMA: Svi će vam tražiti parče JOŠ, oduševićete se koliko je sočna!
IZVOR: M.O. - 29.11.2023 | 19:30
Ovo morate da probate!
Za vreme posta je jako teško da se odreknemo hrane koju volimo, pa samim ti je rekonstruišemo i pripremamo na nešto drugačije načine.
Zato vam sada predstavljamo posnu lazanju koja će sigurno kako vas tako i sve vaše ukućane oduševiti.
Sastojci:
- 6 kora za lazanje
- 250 g pečuraka po izboru
- 500 g spanaća
- 350 g biljnog sira
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice kurkume
- 1/2 kašičice bibera
- ulje za prženje
- 1/4 čaše sojinog mleka (ili vode)
- 250 g biljne mocarele
- 3-4 kašike vode
Priprema:
Iseckajte crni luk, pa ga propržite na malo većoj količini ulja. Kada luk omekša, ubacite iseckan čen belog luka. Promešajte i kratko prodinstajte, pa dodajte iseckane pečurke. Promešajte, pa dinstajte dok tečnost ne ispari. Dodajte kurkumu, biber i so, pa ponovo promešajte. Smanjite temperaturu, pa dodajte polovinu iseckanog spanaća. Stavite poklopac, pa ostavite da se kuva dok spanać ne omekša. Dodajte ostatak iseckanog spanaća, pokrijte tiganj, pa kuvajte 6-8 minuta.
Foto: PRINTSCREEN/YT/EASY VEGAN FOOD
U međuvremenu, izgnječite biljni sir, pa ga dodajte u smesu sa spanaćem i pečurkama. Mešajte dok se sastojci ne sjedine, pa sipajte sojino mleko. Mešajte i kuvajte dok ne dobijete kremastu strukturu. Nalijte vodu u šerpu, zagrejte je do ključanja, dodajte soli po ukusu, pa ubacite kore za lazanju. Kuvajte po uputstvu.
Po vatrostalnoj posudi nanesite deo kremastog nadeva a spanaćem i pečurkama, pa ga prekrijte sa 2 lista lazanje. Pospite malo rendane biljne mocarele. Rasporedite još malo nadeva sa spanaćem i pečurkama, ponovo pospite biljnim mocarela sirom i stavite 2 kore za lazanju. Pospite malo biljnog mocarela sira, potom rasporedite malo nadeva, ponovo pospite mocarela sirom i pokrijte korama za lazanju.
Pospite ponovo malo rendane biljne mocarele, nanesite nadev i ponovo dodajte mocarelu. Prekrijte sa preostalim korama za lazanju, ponovo nanesite malo nadeva, biljne mocarele, pa prelijte vodom. Pecite posnu lazanju na 180°C oko 30-40 minuta. Predlažemo i posne lazanje sa raznovrsnim povrćem i začinima.
Prijatno!
BONUS VIDEO: