POSNI KROASANI: Idealan recept za sve koji su sada na režimu ishrane, oduševiće vas koliko su HRSKAVE!
IZVOR: M.O. - 02.12.2023 | 07:15
Ovo morate da probate!
Ova posna peciva koja će vas osvojiti svojom hrskavošću i sočnošću. Uz jednostavne sastojke i malo strpljenja, kreirat ćemo savršno testo koje se listajući topi u ustima. Bez obzira jeste li ljubitelj slanih ili slatkih varijacija, ovaj recept prilagođava se vašem ukusu. Zaronite s nama u svet mirisnih kroasana i uživajte u čaroliji domaće pekarne.
Sastojci:
- 600 g namenskog brašna
- 300 do 350 ml kisele vode
- 1 kašičica šećera (za slane kroasane povećati količinu soli ili koristiti slani margarin)
- 1 kašičica soli
- 100 ml ulja
- 150 do 200 g biljne masti ili posnog margarina
- Posni majonez
- Po izboru semenke
Foto: YouTube/Printscreen
Priprema:
Prosejati brašno, dodati šećer, suvi kvasac, ulje, kiselu vodu i so. Zamesiti testo.
Dobro izraditi testo, oblikovati ga u kuglu, premazati vrlo malo ulja i ostaviti na toplom mestu da naraste. Nadošlo testo podeliti na 6 jednakih delova, premesiti i ostaviti da se kratko odmori.
Uzeti jedan deo testa, rastanjiti u krug što tanje možete. Sredinu testa pritisnuti većom zdelom da se ocrta krug, zatim iseći na 8 delova.
Sredinu testa premazati omekšalim posnim margarinom ili biljnom mašću. Preklopiti svaki rasečeni deo prema krugu. Ostaviti da se odmori.
Postupak ponoviti sa svim delovima testa.
Kada završite sa premazivanjem, ostaviti testo da odmori još 20 minuta.
Svaki deo testa rastanjiti u krug debljine oko pola centimetra. Iseći na željeni broj delova.
Puniti kroasane po želji, slatkim ili slanim nadevom, zaviti i ređati na pleh prekriven papirom.
Pokriti i ostaviti da narastu.
Pre pečenja, premazati kroasane posnim majonezom i posuti semenkama po izboru.
Zagrejati rernu na 185 stepeni i peći kroasane oko 20 do 25 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđi.
Ohlađene kroasane poslužiti sa željenim dodacima.
Napomena: Ovi kroasani neće dobiti intenzivnu rumenu boju, ali će se lepo listati i biti fantastičnog ukusa.
Prijatno!