NAJBOLJE DOMAĆICE KAŽU DA SE SAMO OVAKO ČUVA TESTO: Neće se raspadati, ključna je jedna CAKA!
IZVOR: N.J. - 10.12.2023 | 13:40
Ove trikove morate znati!
Postoji jednostavan način da sačuvate testo čak i kada je već umešeno, a ne želite da ga odmah iskoristite. Umesto da ga ostavljate na toplom mestu i čekate da naraste, možete ga sačuvati u frižideru.
Premažite kesu od najlona uljem, stavite u nju umešeno testo, premažite ga uljem odozgo i vežite kesu da u njoj nema vazduha. Stavite kesu sa testom u frižider na najnižu policu, ali ostavite i mesta da može da naraste. Na ovaj način možete umesiti testo uveče, ostaviti ga u frižideru preko noći i ujutro ga izvadite i ostavite da "odmori". Ovaj metod čuvanja testa je oproban i veoma je praktičan za pripremu doručka od testa koje je umešeno uveče i ostavljeno u frižideru, takozvano ohlađeno testo.
Na žalost, ohlađeno testo može da se čuva samo 3 dana, nakon toga gubi svoju elastičnost i nije preporučljivo koristiti ga. Međutim, ukoliko želite da testo sačuvate duže, možete ga staviti u zamrzivač. Nakon odmrzavanja, ovo testo je i dalje mekano i lako za rad.
Foto: YouTube/ Enfes Yemek Tarifleri
Takođe, testo možete čuvati i u posudi, pokrivajući ga providnom folijom i ostavljajući ga na hladnom. Tako sačuvano testo možete podeliti na manje lopte i koristiti ih po potrebi, ostavljajući ostatak na hladnom.
Kako produžiti trajanje testa
Ukoliko želite da testo sačuvate duže, možete ga čuvati u zamrzivaču gde će trajati oko 6 meseci. Na taj način uvek možete imati pri ruci svežo testo za pripremu raznih jela.
Probajte mekike po ovom receptu:
- 500 gr mekog brašna tip 400
- 200 gr kvasca
- kašika šećera
- kašika soli
- 100 ml mlakog mleka
- čaša jogurta od 180 ml
- jedno jaje
U mleko dodajte suvi kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna. U brašno dodajte so. Nakon što je kvasac malo narastao u posudi prespite ga u brašno. Jedno jaje umutite malo viljuškom. Potom dodajte u smesu i jogurt. Zamesite testo prvo varjačom potom rukama, i na kraju premesite na radnoj površini. Nauljite testo u posudi. Ostavite malo da naraste, ne mora biti pokriveno. Potom prebacite na radnu površinu, pospite brašnom i rasklagijajte. Secite na pravougaonike dugačke oko 5 - 6 cm. Po sredini testa napravite mali rez. Ubacite u vrelo ulje i pržite.