RECEPT ZA POSNE OBLANDE: Potrebno je samo par sastojaka, toliko je JEFTINO, a toliko ukusno da će sve oduševiti!
IZVOR: Republika - 11.12.2023 | 07:15
Kolač našeg detinjstva i u posnoj varijantni.
Oblande spadaju u jedne od omiljenih kolača svih generacija. Veoma je jednostavno spremiti ih, ali i jeftino, što je danas veoma bitno.
Mogu biti posne i mrsne, kakve god želite!
Starinski kolač se jako jednostavno pravi, napravite fil i samo premazujete sa filom koji ste zamislili. Nikada prostije, a mnogi ovaj kolačić zovu i srpskim tobleronama.
Vreme je da ispobate posnu varijantu ovih oblandi i oduševite sve ukućane!
Sastojci:
- 400 ml sojinog mleka ili vode
- 400 gr šećera
- 250 gr biljnog margarina
- 200 gr posne čokolade za kuvanje
- 500 gr posnog mlevenog keksa (ukoliko imate orahe i lešnike možete u jedan deo i njih da stavite umesto keksa)
- jedno pakovanje oblandi
Foto: YouTube/ Foto: YouTube/Natašine Slastice
Priprema:
Pomešati sojino mleko ili vodu sa šećerom, staviti na vatru, pa naseckati margarin i sačekati da se sve otopi i provri.
Kada provri, kuvati oko dva minuta, pa dodati izlomljenu posnu čokoladu.
Nastaviti mešanje dok se čokolada ne otopi.
Skloniti sa vatre, dodati keks i dobro promešati.
Ako je ređe, ne brinite, steže se kako se hladi.
Ostaviti 10 minuta da se prohlade, povremeno promešati kako bi vrelina izašla napolje.
Mazati hrapavu stranu bogato ovim filom.
Pritisnuti nečim celu površinu oblande kako bi se svi listovi lepo zalepili.
Najlakše je mazati na dasci za sečenje mesa ili naopakoj tacni, jer tako rubovi tacne ne smetaju.
Posle nekog vremena okrenuti oblandu naopako, da bi se donji deo hladi.
Ovim sprečavate da vam oblande budu žilave odozdo.
Prijatno!