STARINSKA PANJ TORTA NA NOVI NAČIN: Rolovana mekana kora - prava novogodišnja poslastica, recept do detalja objašnjen (FOTO)
IZVOR: N.J. - 26.12.2023 | 07:15
Omiljena na našim prostorima.
Panj torta je omiljena poslastica kod nas. Od klasičnih rolata ispunjenih čokoladom ili nekim drugim filom, pa do torte u obliku panja. Ona potiče iz Francuske, a tradicionalno su je spremale naše bake.
Sastojci:
- 130 grama čokolade
- 130 mililitara slatke pavlake
- 3 jaja
- 180 mililitara mleka
- 40 grama šećera
- kukuruzni škrob 20 grama
- ekstrakt vanile
- 150 grama maslaca
Biskvit :
- 45 mililitara mleka
- 35 mililitara ulja
- ekstrakt vanile
- 95 grama šećera
- 4 jaja
- 1/3 praška za pecivo
- 75 grama brašna
Foto: YouTube/tasteandbeautiful
Priprema:
Čokoladu prelijete slatkom pavlakom, mora biti vruća. Kada se otopi pokrijete providnom folijom i ostavite u frižideru na sat vremena.
Stavite mleko da se zagreje. Odvojite tri žumanca i dodajte 40 grama šećera, kukuruzni skroz i kašičicu ekstrakta vanile. Sjedinite ručnom mutilicom, a potom mešajući mleko dodajte tu smesu. Kuvajte dva do tri minuta na laganoj vatri. Pokrijete folijom i ostavite u frižideru.
Biskvit:
U posudi sjedinite mleko, ekstrakt vanile i ulje. Zagrejete u mikrotalasnoj na 45 sekundi. U posebnoj posudi pomešajte žumance i šećer (25 gr). Tome dodajte prvu smesu za biskvit. Sjedinite brašno i prašak za pecivo i prosejte direktno u ovu smesu. U drugoj posudi umutite belanca i 70 grama šećera. Umutite mikserom i dodajte u žumanca iz tri puta, pa tu polako mešajte. Izlijete u pleh obložen papirom za pečenje i pečete na 170 stepeni oko 13 minuta. Spremite 100 mililitara vruće vode, kašičicu vanilinog ekstrakta i 70 grama šećera. Biskvit isecite na pet jednakih dužina po 6 cm.
Umutite žuti fil iz frižidera. Dodajte 150 grama maslaca iz tri puta.
Na koru prvo stavite malo vode i šećera, potom čokoladni ganaš (ostavite malo za kasnije). Fil prebacite u kesu za dekorisanje pa ga ređajte. Stavite ga preko crnog sloja i zagladite malo. Svaku koru pojedinačno rolajte. Na jednu urolanu sa strane dodajete drugu kako bi ispao veliki panj. Ostavite u frižideru da se stegne. Ostatak čokoladnog ganaša iskoristite za ivice. Stavite je u frižider na još sat vremena.
Uživajte!