DOMAĆINSKI PODVARAK SA KOBASICAMA I PIVOM: Najlepši i najslasniji zimski ručak iz rerne
IZVOR: Republika - 12.12.2023 | 12:30
Staro je pravilo da što se jelo duže krčka, to će biti ukusnije.
Zimsku trpezu nemoguće je zamisliti bez podvarka od kiselog kupusa. Nekome je najukusniji onaj sa kolenicom, neko najviše uživa u podvarku sa slaninicom, ali je po mišljenju većine onaj sa domaćim kobasicama ipak ručak bez premca.
Još ako ga pripremite po receptu naših baka koji podrazumeva zalivanje pivom tokom krčkanja u rerni, jedino što ćete poželeti jeste da ovaj kulinarski klasik reprizirate što češće tokom zime.
Sastojci:
- 2 kg kiselog kupusa ribanca
- 500 g domaće prodimljene kobasice
- 3 glavice crnog luka
- 1 struk praziluka
- 4 čena belog luka
- suvi biljni začin
- biber, tucana paprika
- pola litra piva
- ulje za dinstanje
Priprema:
Očistite crni i beli luk, pa ih sitno iseckajte. Praziluku skinite "brkove", pa ga iseckajte na kolutiće. Praziluk će ovom podvarku dati poseban ukus, posebno u kombinaciji sa piovom kojim bi trebalo zaliti podvarak.
U dublju šerpu sipajte malo ulja, spustite kobasice koje ste iseckali na nekoliko delova, pa ih kratko propržite. Izvadite ih u drugu posudu, a u šerpu sa uljem spustite sve tri vrste luka i dinstajte dok luk ne postane staklast. Potom dodajte kupus ribanac, nalijte vodom i dinstajte na srednje jakoj vatri još desetak minuta.
Pekač podmažite uljem, spustite izdinstani kupus koji ste prethodno pobiberili i dodali mu biljni začin, pa preko kupusa poređajte kobasice. Sve zalijte pivom, stavite tucane paprike po ukusu i spustite poklopljeni pekač u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Podvarak bi trebalo da bude ukrčkan i zapečen otprilike za sat vremena.
Služite uz proju i čašu piva.