VOLITE BELI LUK, ALI GA NE JEDETE ZBOG LOŠEG ZADAHA? Više ne morate da brinete, jedan napitak sve otklanja, a sigurno ga imate u kuhinji!
IZVOR: Republika/M.Ognjenović - 13.12.2023 | 18:30
Više ne morate da se brinete oko lošeg zadaha.
Loš zadah može biti ne samo neugodan, već i znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Hronični loš zadah ili halitoza nastaje usled nakupljanja bakterija u ustima, a može biti posledica faktora kao što je, primera radi, preterani rast kandide u telu.
Uobičajena zabluda je da loš zadah potiče iz creva ili želuca, dok zapravo potiče iz zadnjeg dela jezika, grla, krajnika, zuba i desni. Čestice hrane zaglavljene u zubima i usnoj duplji takođe mogu da budu uzročnici neprijatnog mirisa.
Hrana koja izaziva loš zadah:
- luk
- pržena hrana
- lepljiva hrana
- zaslađena pića
Foto: Photo by Mike Kenneally on Unsplash
Ove namirnice mogu izazvati privremeni loš zadah, dok je hronični loš zadah simptom osnovnog problema kao što su loša ishrana, bolest desni, suva usna duplja, pušenje ili ozbiljnija medicinska stanja poput bolesti jetre ili dijabetesa.
Sada kada je sezona prehlada i viroze, svi jedu beli luk; ipak, loša strana konzumiranja ovog povrća je ta što nikako, ni posle pranja zuba ne možemo da eliminišemo loš zadah.
Po studiji objavljenoj u časopisu "Molecules", rešenje za neprijatan zadah od belog luka svako ima u svom frižideru, a pitanju je jogurt.
Foto: Unsplash/Eiliv Aceron
Po ovom istraživanju, najobičniji jogurt od punomasnog mleka zaustavlja 99 odsto hemikalija koje se ispuštaju u vazduh, a koje su krive za neprijatan miris belog luka.
Naime, proteini i masti koje on sadrži po ovoj studiji mogu da zaustave miris belog luka.
Takođe, navodi se da grčki jogurt, koji ima veći nivo proteina od klasičnog jogurta može dati još bolje rezultate.
Do ovog otkrića naučnici su došli nakon što su čenove sirovog belog luka stavili u bočice i dodali 100 mililitra punomasnog jogurta.
Otkrili su da je jogurt umanjio sastojke koji izazivaju neprijatan miris za 99 procenata kad je sirovi beli luk u pitanju, a do 94 posto kada su analizirali pečeni beli luk
Takođe, i jabuke, nana, peršunov list i zelena salata mogu ublaže neprijatan zadah koji se javlja posle konzumiranja belog luka.