SVI SMO BILI U ZABLUDI DA SU KUVANA JAJA NAJZDRAVIJA: Ovaj način pripreme je najbolji za organizam, IZNENADIĆETE se!
IZVOR: Republika/M.Ognjenović - 25.12.2023 | 11:40
Sigurno vam nije ni palo ovo na pamet.
Mnogi ljudi širom sveta, često za doručak konzumiraju jaja. Ne samo da su jeftina nego i neverovatno hranjima. Sadrže malo kalorija ali ih obiluje belančevinama, vitaminima, mineralima i zdravim mastima.
Ipak, sam način pripreme može uticati na njihovu hranjivost, zato je jako važno znati kada su i u kom obliku ona najzdravija.
Kuvana jaja
Tvrdo kuvana jaja se kuvaju u ljusci u ključaloj vodi između 6 i 10 minuta, u zavisnosti od željene tvrdoće žumanceta. Duže kuvanje rezultuje tvrđim žumancem.
Poširana jaja
Poširana jaja pripremaju se tako što se razbiju u vodu na određenoj temperaturi i kuvaju 2,5 do 3 minuta.
Foto: Photo by Hello I'm Nik ? on Unsplash
Pržena jaja
Pržena jaja se razbiju u vruć tiganj sa dodatom masnoćom i mogu se pržiti sa jedne ili obe strane.
Kajgana
Kajgana se priprema mućenjem jaja u posudi, zatim se uliju u vruć tiganj i mešaju na laganoj vatri dok se ne ispeku.
Omlet
Omlet se pravi mućenjem jaja, ulivanjem u tiganj i laganim pečenjem dok ne postane čvrst.
Uticaj kuvanja na hranljivost jaja
Kuvanje jaja čini neke hranljive materije lakše svarljivim i olakšava probavu određenih hranljivih sastojaka, poput proteina.
Jedno istraživanje otkrilo je da bi ljudsko telo moglo da iskoristi 91% proteina u kuvanim jajima, u poređenju sa samo 51% u sirovim jajima, prenosi "Healthline".
Toplota prilikom kuvanja uzrokuje strukturne promene u proteinima jaja, čineći ih svarljivijim za ljudsko telo. Takođe, kuvanje smanjuje količinu vitamina A i određenih antioksidanata u jajima, ali takođe olakšava apsorpciju biotina, važnog hranljivog sastojka za metabolizam masti i šećera.
Kraće i manje vrele metode kuvanja uzrokuju manju oksidaciju holesterola i pomažu u zadržavanju većine hranljivih sastojaka u jajima. Iz tog razloga, pečena jaja u rerni, u obliku fritate i kuvana jaja mogu biti najzdraviji izbor. Važno je napomenuti da se dodavanjem nepotrebnih kalorija, poput prženja u ulju, može narušiti zdravstvena vrednost jaja.