NAPRAVITE BOŽIĆNE PIHTIJE: Sa OVIM sastojcima ćete ih OBOŽAVATI, a spremaju se nikad lakše! (FOTO)


IZVOR: Republika/M.Ognjenović - 27.12.2023 | 07:15


Iako deluje da se komplikovano prave, veoma je jednostavno!

Foto: youtube/printscreen/ieblingsrezepte
NAPRAVITE BOŽIĆNE PIHTIJE: Sa OVIM sastojcima ćete ih OBOŽAVATI, a spremaju se nikad lakše! (FOTO)

Iako je recept za originalne pihtije veoma prost, sada imamo tu mogućnost da dodajemo sve sastojke koje mi volimo! 

Iako se pihtije često spremaju za Božić, oni najveći ljubitelji će ih spremiti još za Novu godinu. 

Pihtije se u različitim krajevima Srbije različito zovu: aspik, hladetina, pitije (na jugu Srbije), ili jednostavno smrznuta supa. Pihtije na neki način i jesu smrznuta supa. Ipak, u ovoj smrznutoj supi, mesa ima samo u naznakama, dok su glavni sastojci nogice, butkice, uši ili neki drugi delovi svinje koji u sebi imaju dosta želatina.

Foto: youtube/printscreen/ieblingsrezepte

Pihtije su sada veoma popularno jelo

 

 

Pihtije su nekada bile jelo za siromašne 

Sada se smatra da su delikates, a ovim što dodajete sastojke koje želite ih čini potpuno savršenim. 

Sastojci

  • 8 pilećih bataka, 
  • jedan luk, 
  • jedna šargarepa
  • grašak, 
  • osam komada jaja, 
  • konzervisani grašak i kukuruz, 
  • peršun, 
  • lovorov list, 
  • 25 grama želatina, 
  • 600 mililitara bujona. 

Foto: youtube/printscreen/ieblingsrezepte

Pihtije spremljene na ovaj način su veoma lepe i za oko

 

Priprema: 

Prvo stavite batake da se kuvaju u dubokoj ključaloj vodi. Nakon toga iseckajte luk i stavite u vodu zajedno sa  šargarepom. Dodajte začine, so, biber, lovorov list i ostavite tako da se kuva 40 minuta. 

Nakon toga izvadite batake, luk i šargarepu iz supe, a zatim pažljivo procedite supu. Odvojite količinu tople supe i u nju stavite želatin u to a zatim promešajte sve. Za to vreme skuvajte jaja i zatim ih isecite. 

Meso odvojite od kostiju i sve lepo iseckajte zajedno sa šargarepom. 

Uzmite šolje od 350 mililitara, a zatim krenite da sve lepo ređate. Prvo šargarepu zatim jaja, listove peršuna, po jednu kašičicu kukuruza i graška. Nakon toga dodajte pileće batake.Sve tako ređajte skoro do kraja šolje. Jako je važno napomenuti da ovo sve može ići redosledom i količinom kojom želite. 

Nakon što se želatin zgusnuo, sa strane u drugom loncu sipajte vruću vodu i samo otopite u toj kipećoj vodi, nemojte da kuvate. 

Sve to krenite da dolivate u šolje i stavite da se hlade dok se skroz ne stvrdne. 

Prijatno! 

BONUS VIDEO: