SALČIĆI - STARINSKI RECEPT: Tope se u ustima i mekani su kao duša, ukućani će ih obožavati!
IZVOR: Republika/M.Ognjenović - 26.12.2023 | 13:40
Recept naših baka će sve oduševiti!
Ne tako davno, nijedna proslava nije mogla da prođe bez salčića. Ovi neobični kolačići slatkog testa su bili omiljena poslastica kako starijih, tako i mladih.
Neobična kombinacija sastojaka je baš ono što ovaj kolač čini posebnim i drugačijim. Neobična kombinacija sastojaka je baš ono što ovaj kolač čini izuzetnim, a ako niste probali ili pravili do sada, pravo je vreme da probate. Pune se džemom, a mekani su kao duša.
Mnogi salčiće prave sa vinom, drugi sa običnom hladnom vodom, neki sa kiselom vodom. Takođe, limunovu koru možete da zamenite ekstraktom vanile.
Foto: youtube/printscreen/ Sanja Mandic Sanjine djakonije
Za salčiće je potrebno dva sata spremanja, dosta strpljenja i umeća.
Sastojci:
- 1/2 kg brašna
- 3 žumanceta
- 1 limun
- prstohvat soli
- 250 ml kisele vode
- 400 g mlevenog svinjskog sala
- džem, po ukusu
Pripema:
U posudi pomešajte prosejano bršano, žumanca, so, rendanu koru limuna i kiselu vodu. Umesite testo, pa ga razvucite na pobrašnjenoj površini u obliku pravougaonika. Premažite trećinu mlevenog sala sobne temeperature. Dužu stranu testa preklopite do sredine, pa onda sve preklopite drugom stranom testa, pa ponovo po širini prekolopite pvo do pola, pa drugom polovinom poklopite sve. Pokrijte krpom i ostavite 20 minuta na sobnoj temperaturi. Ponovo razvucite pravougaonik i premažite drugom trećinim sala, ponoviti postupak sa preklapanjem kao i prvi put i opet ostavite da odstoji još 20 minuta. Ponovo razvucite testo premažite preostalim salom, pa na isti način preklopite. Ostavite da odmori 20 minuta, pa opet razvucite u pravougaonik. Isecite na manje pravougaonike, svaki premažite džemom, pa preklopite kao knjigu. Ređajte u pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Pospite ih prah šećerom.