AKO ŽELITE DA OSTANETE FIT TOKOM PRAZNIKA, ZNAJTE DA OVAJ TRIK VARA MOZAK: Nutricionistkinja Đurović savetuje kako pametno da jedete za BOŽIĆ


IZVOR: NEVENA JAKOVLJEVIĆ - 06.01.2024 | 17:30


Stručnjak kaže da je najbitnije da nema dopune tanjira nakon obroka.

Foto: Youtube/tv happy, Shutterstock
AKO ŽELITE DA OSTANETE FIT TOKOM PRAZNIKA, ZNAJTE DA OVAJ TRIK VARA MOZAK: Nutricionistkinja Đurović savetuje kako pametno da jedete za BOŽIĆ

Velika gozba i raznovrsna jela za praznike su nešto što priprema svaka porodica u Srbiji. Mnogobrojna hrana, slatkiši, testa i specijaliteti neosporno su deo trpeze koju spremaju domaćice širom države za Božić. Nutricionista Nataša Đurović za "Republiku" odgovara na pitanje koje sigurno mnoge muči:

Kako ostati fit i tokom praznika?

Teško je suzdržavati se, ali postoje načini kako održati disciplinu i tokom ovih dana, a da možete da uživate u hrani.

- Za početak – pijte vodu, barem 15 min pre obroka. To će vas sprečiti da pojedete previše hrane, a i kada ste dovoljno hidrirani, proces varenja protiče bez problema. Zapamtite, oko 70 odsto ljudi meša osećaj žeđi i gladi kada su žedni. Gledajte da ne ogladnite previše, jer to vodi ka prejedanju. Jedite polako, žvaćite polako i uživajte u hrani.

- Impuls sitosti "putuje" do mozga oko 15ak minuta. Probajte da pravite pauze između silnih đakonija, da bi dali vremena svom mozgu da dobije znak od želuca da je "pun". Stavljajte hranu na manji tanjir, to je dobar trik da "prevarite" mozak. Slobodno napunite mali tanjir onom hranom koju volite, tako ćete sigurno manje pojesti nego da uzmete veliki tanjir. I najbitnije, nema dopune - rekla nam je ona.

Foto: Youtube/tv happy

Nutricionista savetuje kako da ostanete fit tokom praznika

Nutricionista objašnjava kako "izaći na kraj" sa srpskim specijalitetima koji preplave sto, i koje stvaraju zazubice.

- Ako imate klasičnu trpezu - meze, supa, sarma, pečenje, salata, torta, kolači... ne morate da pojedete baš sve. Uzmite od svega pomalo, i stanite kad osetite sitost u stomaku. Pokušajte da kombinujete meso sa neskrobnim povrćem: karfiol, brokoli, spanać, prokelj, kupus, tikvice... Unećete mnogo manje prostih ugljenih hidrata, i nećete "maltretirati" pankreas i izazivati nagle i nepotrebne skokove šećera u krvi.

Neke namirnice ipak morate izbegavati.

- Nemojte da jedete beli hleb, peciva i slatkiše od belog pšeničnog brašna i šećera. Zamenite belo brašno integralnim, a kolače zasladite malom količinom urmi, na primer. Uvek birajte kvalitet naspram kvantiteta. Bolje je da se odlučite za jednu, dve poslastice, vrhunskog kvaliteta, nešto što ne jedete svaki dan, nešto što pravite samo u posebnim prilikama. Pijte umereno alkohol, kao i voćne i gazirane sokove. Alkohol je pun nepotrebnih kalorija, a sokovi imaju dosta voćnog šećera, ili dodatog šečera. Prosto je nepotrebna dodatna količina i kalorija i brzoresorbujućih ugljenih hidrata, pored slatkiša i torti, i ruske salate i pečenja... Ostatak hrane zamrznite - rekla je ona u intervjuu za naš portal.

BONUS VIDEO: