LEDENE KOCKE ĆE BITI DUPLO UKUSNIJE AKO IM OVO DODATE: Dva sastojka će toliko POBOLJŠATI već dobar ukus, da će biti prava fantazija!


IZVOR: Republika/M.Ognjenović - 07.01.2024 | 07:15


Sa ovim kolačem nema greške, ali postoji nešto što može još da poboljša ukus.

Foto: Prinstcreen/ YouTube/ Serpica Recepti
LEDENE KOCKE ĆE BITI DUPLO UKUSNIJE AKO IM OVO DODATE: Dva sastojka će toliko POBOLJŠATI već dobar ukus, da će biti prava fantazija!

Mnogima omiljeni kolač jesu ledene kocke. Mekani biskvit sa kakaom koji je natopljen šećernim sirupom, belim filom i preko čokoladna glazura, je pravo savršenstvo. 

Nema šta da ne volite jer ne postoji ništa što ne može da vam se svidi u ovim sastojcima. Na ovom kolaču su odrasle mnoge generacije i vrlo često se služilo na svečanim trpezama.

Ono što treba napomenuti jeste da može da se napravi i u posnoj varijanti ali je nadaleko poznatija mrsna. 

Foto: Prinstcreen/ YouTube/ Serpica Recepti

Ledene kocke mogu biti duplo bolje uz dva trika

 

Dva trika koji će vam ovaj ukusan kolač samo poboljšati 

Dodavanje vganilin šećera u fil će ga učiniti mirisnim, a dok pravite glazuru obavezno dodajte mleko jer će to sprečiti da popuca. 

Sastojci:

  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 3 kašike kakaoa
  • 10 kašika brašna


Za sirup:

 

  • 100 ml vode
  • 2 kašike šećera


Za fil: 

  • 600 ml mleka
  • 8 kašika brašna
  • 100 g + 8 kašika šećera
  • 1 margarin 
  • 2 kesice vanilin šećera 


Za glazuru: 

  • 100 g čokolade 
  • 2 kašike ulja 
  • 1 kašika mleka  

Priprema:

Odvojite žumanca od belenaca, pa kratko mutite belenaca i postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Postepeno dodajte žumanca i nastavite da mutite. Sipajte prosejano brašno sa kakaom i lagano umešajte. Sipajte smesu na pleh koji ste obložili pek papirom, pa poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.

Ostavite da se ohladi u plehu. U mleko dodajte brašno i 8 kašika šećera i vanilin šećer, pa dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.

U maragarin koji ste penasto umutili sa šećerom dodajte ohlađeni fil, nemojte obrnuto. Sjedinite mikserom. Preko ohlađene kore sipajte sirup koji ste napravili tako što ste pomešali vodu i šećer, pa ostavili da proključa. Zatim premažite filom i lepo poravnajte. Otopite čokoladu sa mlekom i uljem, pa prelijte preko kolača. Poravnajte i stavite u frižider da se stegne

BONUS VIDEO: