OVAKVO TESTO UVEK NARASTE: Evo kada se koristi SVEŽ, a kada suvi kvasac - ovo bi vam savetovali svi iskusni PEKARI
IZVOR: N.J. - 13.01.2024 | 09:30
Razlika je i u roku trajanja.
Poslednjih dana, tema o brašnu i mešenju hleba je ponovo aktuelna, a sa tim dolazi i pitanje o korišćenju kvasca. Suv kvasac se koristi kada je potrebno brzo pripremiti testo, dok mnoge domaćice preferiraju sveži kvasac zbog mekšeg i izdašnijeg testa. Odluka je na vama!
Rok trajanja i način čuvanja
Sveži kvasac ima rok trajanja od dve nedelje i zahteva čuvanje na hladnom mestu, dok suvi kvasac, sa svojom prah strukturom, može da se čuva na sobnoj temperaturi i ima duži rok trajanja. Ako imate i jedan i drugi veoma je bitno da znate ovu razliku kako biste spremili testo po želji.
Foto: Printscreen/ YouTube/ Brzo i lako
Razlike u upotrebi
Sveži kvasac je preporučljiv za recepte koji zahtevaju višestruko mešenje testa ili stajanja na hladnom. Međutim, osetljiv je na visoke temperature vode i sklon je kvarenju. Suvi kvasac je stabilniji, može da traje godinama u frižideru i podnosi više temperature. Idealno se koristi za testa koja se čuvaju u frižideru preko noći i za recepte koji zahtevaju samo jedno mešenje.
Utisak i ukus
Iako neki tvrde da hleb sa svežim kvascem ima bolji i slatkastiji ukus, većina smatra da se ukus ne razlikuje.
Kada je reč o korišćenju kvasca, bitno je razumeti razlike između svežeg i suvog kvasca kako biste postigli željeni rezultat prilikom pripreme pekarskih proizvoda koje svi vole i uživaju u njima.
Koji kvasac vi češće koristite?