NIKO NE VERUJE DA U OVIM PLJESKAVICAMA NEMA MESA: Posne i od povrća, najbolje za velike praznike!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 18.01.2024 | 07:15
Danas je Krstovdan, jedan od najvećih pravoslavnih praznika.
Kako je božićni post završen 7. januara, mnogi vernici su se zapitali da li treba ispoštovati post na Krstovdan koji ove godine pada u četvrtak, odnosno danas. Krstovdan je prvi praznik koji se posti nakon Božića i po pravilu je obavezan.
Sa Krstovdanom se završavaju nekršteni dani koji traju od Božića pa sve do 18. januara. Ovo je jedini period u godini, osim Strasne nedelje uoči Vaskrsa, kada se u crkvi ne vrše krštenja. Zbog toga je značajno ispoštovati post na ovaj praznik.
U nastavku pogledajte ideju za posno jelo.
Sastojci:
- 600 grama krompira
- jedna do dve šargarepe
- jedna polovina luka
- peršun, kurkuma, so
- beli luk
- 500 grama pečuraka
- 150 grama brašna
Foto: YouTube/Frische Rezepte
Priprema:
U vodu staviti krompir i šargarepu da omekša. Proveriti viljuškom da li je skuvano. Pečurke narendajte na krupno rende. U činiju gde su pečurke narendaje skuvanu i ohlađenu šargerepu i krompir. Potom tu dodajte i narendanu polovinu crnog luka. Začine dodajte po želji, ali preporuka je da uzmete peršun, kurkumu, crvenu papriku, so i biber. Presom isitnite čen belog luka. Smesu malo utapkajte rukama, a onda direktno dodajte 150 grama brašna. Sve dobro sjedinite rukama.
U tiganj sipajte ulje i pustite da se lepo zagreje.
Nauljite ruke i oblikujte pljeskavice. Kada se ulje zagrejalo, pržite. Kada porumene, okrenite ih na drugu stranu, a onda ih ocedite od viška ulja na ubrusu.
Uživajte!
BONUS VIDEO: