RECEPT ZA POSNU PITU SA SPANAĆEM I PIRINČEM: Idealna za današnji ručak, oduševićete se već posle prvog zalogaja!
IZVOR: M.O. - 18.01.2024 | 12:40
Pravi se veoma brzo, a još brže jede.
Svi pravoslavni vernici su danas na strogom postu jer je Krstovdan. U srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu zimski Krstovdan poznat je kao dan krštenja prvih hrišćana, koji su, prema predanju označeni kao katihumeni ili oglašeni.
On spada u nepokretne praznike i predstavlja prvi dan u godini nakon Božića na koji se posti, bez obzira koji dan u nedelji se obeležava.
Ovaj praznik se vezuje sa obeležavanjem Bogojavljanja (19. januar), praznika Krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju (20. januar), koji ga je krstio u reci Jordanu.
Foto: youtube/printscreen/Aurora Recepti
Koliko god da vam se možda čini teško ispoštovati post, ipak, postoji puno zanimljivih recepata koji će vas zasititi ali u isto vreme biti veoma i ukusni.
Pite su uvek popularne, kako posne tako i mrsne, a evo jedne od koje nećete ostati ravnodušni kad je jednom probate. Priprema je neverovatno laka da će uspeti i manje iskusnim domaćicama, pa čak i onima koje nikada nisu do sada pravile pitu.
Sastojci:
- 1 pakovanje tanjih kora
- 1 struk praziluka
- 200 g spanaća
- 100 g pirinča
- ulje
- so, biber
Priprema:
Luk i spanać iseckati na krupnije pa propržiti da omekša. U to ubaciti baren pirinač. Izmešati, posloliti i pobiberiti. List gotove kore raširiti na sto, pouljiti pa dodati drugu koru. Na nju staviti dve kašike nadeva pa raširiti po celoj kori. Uviti i ređati u podmazati u pleh obložen pek papirom. Iseći rolnice na manje rolnice, premazati uljem i peći na 200 stepeni 30-40 minuta.