RECEPT ZA NAJUKUSNIJU POSNU PICU: Vaši NAJMLAĐI će se oduševiti jer je UKUS još bolji nego kod klasične!
IZVOR: M.O. - 18.01.2024 | 18:40
Ovo morate da probate večeras!
Danas kada je vreme posta, teško da možemo zadovoljiti sve ukuse ukućana, ili ipak možemo?
Mi vam predlažemo da večeras napravite posnu picu i oduševite celu porodicu novim ukusom. Iako nema kačkavalja, videćete da vam neće ni nedostajati.
Italijani takvu picu opisuju kao pogaču sa maslinovim uljem, biljkama i povrćem. Tako da je posna pica norma, a ne izuzetak, a sir je prosto ukusni dodatak koji može da bude izbačen za vreme Uskršnjeg ili drugog posta.
Možda vam je već dobro poznat i već ste probali ukus kore za picu od karfiola? slična može da se napravi sa brokolijem, cveklom ili pak kukuruznim brašnom koje je dobra alternativa klasične pice.
Foto: youtube/printscreen/Sorted Food
I tako, ako već nemate strpljenja da otkrijete tajnu recepta za picu tokom posta, pripremili smo vam tačne recepte.
Umesite posno testo, uzmite omiljeno povrće, origano i napravite ovu zdravu picu.
Posno testo za picu bez kvasca
Za testo:
- 400 g brašna
- 200 ml gazirane vode
- tri supene kašike ulja
- so po ukusu
za nadev:
- Jedan komad paprike
- devet komada marinirane paprike,
- čeri paradajz
- luk po ukusu
- četiri kašike biljnog ulja,
- četiri čena belog luka,
- origano, morska so, biber i čili po želji.
Priprema:
Posno testo za picu bez kvasca, naravno, ima drugačiji ukus od klasičnog, ali generalno takođe je veoma ukusno. Odgovara osnovnim zahtevim za testo za picu - pravi hrskave mehuriće i omogućavam da napravimo tanku picu koja međutim ne visi pod težinom nadeva. Ovo testo će nas spasiti uvek u slučajevima kada smo obećali domaću picu i odjednom shvatamo da nemamo kvasac.
Zapravo sve što zamenjujemo kao deo testa. umesto obične, dodajemo gaziranu vodu. I ipak je jasno da neće iti narastanja, što znači da jedna pica iziskuje malo više brašna i vode.
Kombinujemo sve sastojke i od njih mesimo glatko testo. Ukoliko je potrebno, dodajemo brašno- Uvijamo testo u najlonsku foliju i ostavljamo ga da se odmori na otprilike pola sata.
Dok se testo za posnu picu odmara, naprave sastojke za nadev.
Isecite papriku, paradajze i luk na tanke kolutove. Marinirajte ih u maloj količini biljnog ula. Presujte beli luk u malo ulja, ovom smesom ćemo namazati picu.
Posno testo za picu bez kvasca razvijamo tanko oklagijom na papiru za pečenje, lagano podvijamo krajeve kao bord. Podmazujemo koru uljem sa belim lukom i posipamo origanom i morskomsolju po ukusu. Ređamo ostale sastojke odozgo, tepsiju stavljamo u prethodno zagrejanu rernu na 250°C dok borde sa strane ne postane braon boje. Prijatno!