ORIGINALNI KAFANSKI RECEPT ZA MUĆKALICU: Specijalitet kom niko neće odoleti, samo je jedan način pripreme PRAVI!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 24.01.2024 | 07:15
U ovome uživaju i turisti širom sveta.
Ovo je tradicionalni recept koji dolazi sa juga Srbije. Leskovačku mućkalicu morate već danas spremiti i uživati u njoj.
Sastojci:
- šest komada svinjskog vrata sa roštilja
- 3 glavice crnog luka
- šest pečenih paprika
- 300 grama paradajz soka
- so i biber
- ljuta tucana paprika
- malo ulja
- 2dl vode
- peršunov list
Foto: YouTube/The Dot Pot
Priprema:
Mućkalica je jelo koje se relativno brzo priprema. Potrebno je samo vreme za dinstanje luka i oko sat vremena laganog krčkanja na tihoj vatri kako bi se sastojci sjedinili, a saft zgusnuo. Sastojci treba da budu pripremljeni unapred, tako da sve bude nadohvat ruke što će ubrzati proces pripreme.
Prvo je potrebno sitno iseckati luk i propržiti ga na ulju oko deset minuta. Zatim se dodaje paprika, koja može biti pečena, oljuštena i iseckana na krupne komade, i paradajz pelat. Ova mešavina se prži zajedno dvadesetak minuta uz povremeno dodavanje vode.
Nakon toga, dodaje se meso koje je prethodno odvojeno od kostiju i isečeno na krupnije kocke. Važno je napomenuti da mućkalicu ne treba mnogo mešati, već samo povremeno protresti šerpu. Začini se dodaju po ukusu, a jelo treba da bude ljuto, mada se može prilagoditi ukusu pojedinca. Paprika, ljuta i slatka dimljena, dodaju se na kraju. Pre služenja, mućkalicu je moguće posuti peršunovim listom.
Umesto pečene paprike, odlično ide i sveža, a umesto pelata može se koristiti običan zreli paradajz, oljušten od kože i odstranjenih semenki. Takođe, umesto pomenutog mesa, u mućkalicu se mogu dodati i ostaci različitih vrsta mesa poput piletine, teletine ili kobasica, što će jelu dati dodatnu raznovrsnost i ukus.
BONUS VIDEO: