GIBANICA SPREMNA ZA 10 MINUTA: Ovako dobro testo niste skoro jeli, SRBI je tamane!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 31.01.2024 | 07:15
Spremite gibanicu po jednostavnom receptu.
Gibanica je tradicionalno srpsko testo koje predstavlja omiljeno jelo mnogih. Uz svoj bogat ukus i jednostavnu pripremu, ova pita je postala nezaobilazni deo srpske kuhinje. Međutim, malo ko zna da postoji i ruska verzija ove popularne gibanice.
Iako je srpska gibanica dobro poznata, ova priprema takođe ima svoje mesto u svetu kulinarstva i sigurno će vam se dopasti.
Sastojci:
- 200 grama sira
- 3 jaja
- 100 mililitara jogurta
- ravna kašika praška za pecivo
- 100 mililitara ulja
- pakovanje kora za pitu
Foto: YouTube/ Meraklika
Priprema:
Sir što sitnije isitniti viljuškom do kremaste strukture. Potom, u sir dodajte tri jaja. Brzim pokretima ujednačite smesu što bolje možete. Nakon toga, u smesu sipajte jogurt i ponovo sve sjedinite istom viljuškom.
Dodajte ravnu kašiku praška za pecivo. Nakon par minuta mešanja dodajte so i ulje, može i maslinovo. Nastavite da mešate još pet minuta, što bržim pokretima. Kore za pitu isecite po sredini, potom polovinu još dok je urolana isecite na rolate. Tu polovinu koju ste isekli ubacite u formiranu smesu od sira i jaja. Mešajte dok se rezanca od kora upotpunosti ne sjedine sa smesom. Tu smesu izlijte u kalup, može neki sličnog oblika kao na fotografiji ili u običan pleh. Smesu zagladite i pospite susamom po želji. Pecite u prethodno zagrejnoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta. Secite je dok je vruća, ili kada se ohladi, kako više volite da je jedete. Služite uz hladan jogurt.
Uživajte!