DANAS JE SVETI SAVA, DOMAĆICE OBAVEZNO ZAMESITE OVO TESTO: Recept za savršeno jelo, iskažite zahvalnost SVETITELJU
IZVOR: Nevena Jakovljević - 27.01.2024 | 07:15
Priprema se posebna vrsta testa.
Na Savindan, domaćice koje su pobožne, širom naše zemlje mese perece kao znak zahvalnosti prema Svetom Savi, zaštitniku škola i prosvete, ali i zaštitniku koji je omogućio da hleb bude na stolu. Ovaj običaj nije samo tradicija, već i simbol zahvalnosti prema svetitelju koji je olakšao mlevenje žita i omogućio ljudima da imaju hleb.
Recept za savršene perece
Javorka Filipović za "Recepti Kuvar" podelila je svoj domaćinski recept za ove posebne perece.
- 300 g oštrog brašna
- 500 g mekog brašna tip "400"
- 40 g svežeg kvasca
- malo šećera
- 1 kašičica soli
- 2 dl mleka
- 3 dl tople vode
- 1dl ulja
- Za premazivanje, koristi se 1 jaje, a za preliv 3 kašike mekog brašna i 1 kašika soli
Foto: pixabay.com
Kako pripremiti perece korak po korak
Prvo se u toplo mleko stave dve kašike brašna, malo šećera i kvasac, a onda sačekati oko 10 minuta da to naraste. Pomešajte brašno i ulje, a onda dodajte taj kvasac. Testo se mesi dok ne postane glatko i elastično. Nakon toga, ostavlja se da odstoji 30 minuta na toplom mestu. Za slani preliv, so se meša sa brašnom i postepeno dodaje hladna voda dok se ne dobije željena gustina. Od testa pravite perece, ostavite ih na 10 minuta, a onda stavite da se peku na 250 stepeni, a pre nego što ih stavite u rernu premažite umućenim jajetom. Kada se ispeku izvadite, stavite slani preliv i vratite još dva minuta da se preliv osuši.