OVO SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO PRESKOČITE DORUČAK: Izgladnjivanjem tela podstičete JEDAN organ da se "bori", obratite pažnju!
IZVOR: M.O. - 28.01.2024 | 10:56
Promenite rutinu i počnite da doručkujete.
Svi znamo da je doručak najvažniji obrok na početku dana. Dok spavamo nivo glukoze u krvi opada, a ako preskočimo doručak, preskočićemo i dovoljnu dozu unosa energije i vraćanja nivoa šećera u krvi. Slaba energija daje još već glad.
- Preskakanje doručka nije samo osećaj gladi, to je propuštena prilika da nahranite telo i mozak - Kler Eifkin, dijetetičarka iz Njujorka.
Foto: Shutterstock
Izbegavanje doručka može da dovede do mnogih kratkoročnih i dugoročnih efekata, a ovo su samo neki od njih:
Manjak energije
Zašto treba redovno da doručkujemo? Jednostavno, naš mozak se oslanja na glukozu da bi mogao da funkcioniše. A odakle dolazi glukoza? Pre svega iz ugljenih hidrata. Zato obogatite vaš prvi obrok namirnicama koje raspolažu ugljenim hidratima.
Foto: shutterstock
Loše raspoloženje
Studija iz 2020. godine na 21.972 studenta na fakultetima za dijabetes, metabolički sindrom i gojaznost pokazala je da je redovno i neredovno preskakanje doručka povezano sa manjom sreće, depresijom i posttraumatskim stresnim poremećajem.
Glad
- Mnogi ljudi koji preskaču doručak doživljavaju intenzivniji glad kasnije tokom dana, jer njihovo telo pokušava da nadoknadi hranljive materije - kaže Melisa Mitri, pisac o ishrani.
U tim trenucima organizam traži alternativu, javlja se potreba za nezdravim i jakim namirnicama, poput čipsa, grickalica i brze hrane.
Srce ispašta
Izostanak obroka može biti opasan na duži vreme, čak do te mere da utiče na normlano funkcionisanje srca. Meta-analiza iz 2019. u "American Journal of Cardiology" pokazala je da je preskakanje doručka povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Zato, nemojte da vas mrzi da ustanete ranije, pripremite zdrav i omiljeni obrok i započnete dan sa dobrom energijom. Vaš organizam će vam biti zahvalan.