KNEDLE SA ŠLJIVAMA: Slatkiš koji je obležio svaku SRPSKU TRPEZU, vole ih svi od 7 do 77 godina!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 30.01.2024 | 07:15
Neodoljiva poslastica.
Nema osobe koje nije probala knedle sa šljivama. Uglavnom, tradicionalne su i najpopularnije, a tokom vremena, recept je malo promenjen, pa sada možete probati i različite kombinacije ukusa, poput knedla sa kremom ili nekim drugim punjenjem. Za šta god da se odlučite, uživaćete.
Sastojci:
- 300 grama glatkog brašna
- 500 mililitara vode
- so
- 50 grama maslaca ili margarina
Punjenje:
- 20 komada šljiva
- 10 grama šećera
- 10 grama mlevenog cimeta
Za posluživanje:
- 100 mililitara ulja
- 200 grama krušnih mrvica
- 50 grama šećera
Foto: youtube.com/Home Cooking Adventure
Priprema:
Stavite vodu sa maslacem da provri, a zatim je sklonite sa ringle, posolite i dodajte brašno. Mešajte dok se voda i brašno ne sjedine. Testo treba da bude gusto. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu napravite oblik kvadra i ostavite da se ohladi.
Za to vreme operite šljive i izvadite im koštice. Pomešajte cimet i šećer.
Ohlađeno testo mesite u oblik valjka (dužine 40 cm) pazeći da u svakom trenutku bude iste širine. Kad je valjak dovoljno dugačak presecite testo na pola, pa svaku polovinu opet na pola. Dobijene četvrtine podelite na pet jednakih delova. Rastanjte to testo, a šljivu napunite mešavinom šećera i cimeta na mestu gde je bila koštica, stavite na testo obmotajte šljivu i zatvorite. Na isti način napravite i ostale knedle.
U šerpu sipajte vodu da prokuva i posolite. Kad zakipi ubacite knedle. Kad isplivaju na površinu kuvamo ih još dva minuta, a nakon toga ih vadimo na tanjir.
U tiganju zagrejte ulje, ubacite prezle i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju. Svaku knedlu uvaljajte u prezle sa svih strana, pošećerite po ukusu i spremne su za posluživanje.