RECEPT ZA ĆUFTE BEZ MESA: Mnogi kažu da su UKUSNIJE od standardnih, a sos od BELOG LUKA im daje poseban šmek!


IZVOR: M.O. - 31.01.2024 | 12:40


Vreme je da probate nešto novo i oduševite celu porodicu sa ovim ćuftama bez mesa.

Foto: youtube/printscreen/mirno kuhanje ASMR
RECEPT ZA ĆUFTE BEZ MESA: Mnogi kažu da su UKUSNIJE od standardnih, a sos od BELOG LUKA im daje poseban šmek!

Falafel su ćufte bez mesa, koje su danas popularne širom sveta. Mnogi ljubitalji mesa kažu da su im ove i lepše nego standardne. Verujemo da je to zato što je svaki sastojak odabran tako da se savršeno sjedini sa drugim i da mu taj čudan šmek i savršen ukus. 

Potiče iz Egipta i u prevodu falafel su male kuglice od bibera, a glavi sastojak su leblebije i začinsko bilje. Ćufte možete poslužiti uz salatu i tahini sos ili sos od paradajza, i sos od belog luka. 

Foto: youtube.com/Food Wishes

Ćufte u sosu od belog luka

RECEPT ZA FALAFEL 

Sastojci: 

  • 250 g leblebija,
  • 4 čena belog luka,
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1/2 vezice peršuna
  • 1/2 vezice korijandera
  • 1/2 zelenog dela praziluka
  • 1 zelena paprika
  • 1 kašika brašna od leblebije
  • 4 g sode bikarbone
  • libanski začin (mešavina 7 vrsta začina)
  • 300 ml maslinovog ulja
  • So, biber

Foto: youtube/printscreen/mirno kuhanje ASMR

Falafel je popularno jelo širom sveta

 

Sos od belog luka 

  • 5 belih krompira
  • 6 čena belog luka
  • 120 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice mlevenog bibera
  • 1 limun (sok)

Priprema: 

Leblebije potopiti u hladnu vodu i ostaviti preko noći. Sutradan ih isprati nekoliko puta i procediti. Usitniti u blenderu tako da smesa bude blago zrnasta. U blender staviti naseckan peršun i korijander, beli i crveni luk, papriku, praziluk i dve kašike paste od leblebija. Izmiksati da se dobije pasta. Zelenu pastu pomešati sa pastom od leblebija i dobro izmešati. Posebno pomešati brašno, sodu bikarbonu, so i biber pa dodati pastu od leblebija i sjediniti. Vlažnim rukama  oblikovati loptice. Ređati ih na poslužavnik i i staviti u frižider 20 minuta. Pržiti ih oko 3 minuta na vrelom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.

Sos: Krompir skuvati, ocediti i izblendirati. Štapnim mikserom izmiksati beli luk sa maslinovim uljem pa dodati u pire. Dodati i sok od limuna, so i biber. Miksati 2-3 minuta da se dobije ujednačena smesa. Za ređi sos dodati malo vode u kojoj se kuvao krompir. Falafel poslužiti preliven sosom.

BONUS VIDEO: