RECEPT ZA KNEDLE SA SIROM: Toliko su UKUSNE, a jednostavno se prave, svi će tražiti JOŠ!
IZVOR: M.O. - 06.02.2024 | 12:40
Ovaj recept obavezno već danas probajte.
Slatke knedle, najčešće sa šljivama su veoma karakteristično jelo, bez kojeg se ne može zamisliti letnja i jesenja trpeza kod nas.
Knedle sa šljivama su austrijskog porijekla, a u srpskom, mađarskom i rumunskom Banatu zovu se gomboce. Postoji i češka verzija gomboca, ali su one daleko krupnije i bogatije. Otprilike jedna knedla - jedan obrok.
Ponekad nostalgicna secanja na davno prosle dane, dovedu do nekih vec zaboravljenih mirisa i ukusa koje nisam osetila davno. Ovo je jelo je bilo karakteristično za Vojvodinu, ali se rasprostranilo po čitavoj Srbiji.
Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ Kuh Poh
Sada domaćice sve češće spremaju i slanu verziju
Receptura za ovu slanu verziju je veoma jednostavna i laka. Najbolje od svega je to što ako ih na ovaj način spremimo, možemo ih jesti i za doručak ili ručak.
RECEPT ZA SLANE KNEDLE
Za testo:
- 500 g sira
- 2 kašike prezle
- 2 kašike griza
- malo soli
- 2 jajeta
- po potrebi brašno
- po potrebi mast
Priprema
U jednoj posudi izgnječite sir pa dodajte jaja, griz i brašno, da dobijete kompaktno testo. Napravite oblik knedli pa ih kuvajte u posoljenoj vodi. Kad krenu da isplivavaju, kuvajte još otprilike tri minuta. U tiganju, na malo masti, propržite prezle. Valjajte knedle u prezle i služite. Prijatno!
Takođe, ako želite jači i puniji ukus, možete i na ovaj način da ih napravite:
Sastojci
- 1/2 l mleka
- 3 jajeta
- 150 g brašna
- 100 g prezli
- 150 g šunke
- 50 g salame
- 100 g maslaca
- so po ukusu
Priprema
Umešajte mleko, jaja, brašno, sekcanu šunku, seckanu salamu. Oblikujte knedle i obarite ih u slanoj ključaloj vodi. Dobro ih ocedite. Istopite maslac, propržite prezle i izmešajte sa knedlama. Služite toplo.