RECEPT ZA KNEDLE SA SIROM: Toliko su UKUSNE, a jednostavno se prave, svi će tražiti JOŠ!


IZVOR: M.O. - 06.02.2024 | 12:40


Ovaj recept obavezno već danas probajte.

Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ Kuh Poh
RECEPT ZA KNEDLE SA SIROM: Toliko su UKUSNE, a jednostavno se prave, svi će tražiti JOŠ!

Slatke knedle, najčešće sa šljivama su veoma karakteristično jelo, bez kojeg se ne može zamisliti letnja i jesenja trpeza kod nas. 

Knedle sa šljivama su austrijskog porijekla, a u srpskom, mađarskom i rumunskom Banatu zovu se gomboce. Postoji i češka verzija gomboca, ali su one daleko krupnije i bogatije. Otprilike jedna knedla - jedan obrok.

Ponekad nostalgicna secanja na davno prosle dane, dovedu do nekih vec zaboravljenih mirisa i ukusa koje nisam osetila davno. Ovo je jelo je bilo karakteristično za Vojvodinu, ali se rasprostranilo po čitavoj Srbiji. 

Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ Kuh Poh

Sa ovim knedlama sigurno nećete pogrešiti

 

Sada domaćice sve češće spremaju i slanu verziju

Receptura za ovu slanu verziju je veoma jednostavna i laka. Najbolje od svega je to što ako ih na ovaj način spremimo, možemo ih jesti i za doručak ili ručak. 

RECEPT ZA SLANE KNEDLE

Za testo:

  • 500 g sira
  • 2 kašike prezle
  • 2 kašike griza
  • malo soli
  • 2 jajeta
  • po potrebi brašno
  • po potrebi mast

Priprema

U jednoj posudi izgnječite sir pa dodajte jaja, griz i brašno, da dobijete kompaktno testo. Napravite oblik knedli pa ih kuvajte u posoljenoj vodi. Kad krenu da isplivavaju, kuvajte još otprilike tri minuta. U tiganju, na malo masti, propržite prezle. Valjajte knedle u prezle i služite. Prijatno!

Takođe, ako želite jači i puniji ukus, možete i na ovaj način da ih napravite: 

Sastojci

  • 1/2 l mleka
  • 3 jajeta
  • 150 g brašna
  • 100 g prezli
  • 150 g šunke
  • 50 g salame
  • 100 g maslaca
  • so po ukusu

Priprema

Umešajte mleko, jaja, brašno, sekcanu šunku, seckanu salamu. Oblikujte knedle i obarite ih u slanoj ključaloj vodi. Dobro ih ocedite. Istopite maslac, propržite prezle i izmešajte sa knedlama. Služite toplo.

BONUS VIDEO: