PLETENICA TESTO: Ukusno i mirisno kao iz obližnje PEKARE, vraća u detinjstvo!
IZVOR: Nevena Jakovljević - 12.02.2024 | 07:15
Ovaj doručak svi obožavaju.
Pletenica testo je odličan predlog za obrok kao i za dodatak uz glavno jelo. Ako nikada do sada niste spremale ovako nešto, sada je prava prilika da isprobate recept.
Sastojci:
- 30 grama svežeg kvasca
- 100 mililitara vode
- 3 male kašike šećera
- 2 jaja
- 6 kašika ulja
- 600 grama brašna
Foto: YouTube/ Bokina kuhinja
Priprema:
U posudu stavite svež kvasac, prelijte ga vodom i dodajte šećer tri kašike. Dodajte jednu veliku kašiku brašna i ostavite 10 minuta. Jaja umutite viljuškom, a malo ostavite za kraj za premazivanje. U jaja koja ćete koristiti dodajte šest kašika ulja i sjedinite ručnom mutilicom. U jaja dodajte kvasac koji je stajao do sada. Mešajte i sipajte 200 mililitara tople vode. Dodajte oko 300 grama brašna. Zatim sipajte jednu i po kašičicu soli. Zamesite testo. Prvo ručnom mutilicom, a onda rukama mesite uz dodavanje brašna pet minuta. Postepeno dodajte ostatak brašna. Prebacite na radnu površinu i nastavite da mesite. Napravite loptu od testa. Vratite ga u posudu i prelijte sa tri kašike ulja. Pokrijte providnim folijom ili poklopcem. Ostavite jedan sat da nadolazi. Testo prvo podelite na pola, a onda na šest loptica. Prekrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite ih 5 minuta da odstoje. Nakon toga razvucite oklagijom na deblju koricu kao za lepinju, a onda urolajte kao da pravite štrudlu (dugačko neka bude), a ivice zatvorite prstima. Prekrijte testo čistom krpom i ostavite 5 minuta da naraste.
Nakon toga, rukama malo razvucite testo, a od tri dela testa (odnosno rolnica) ispletite pletenicu. Uradite to i sa preostalim testom. U pleh stavite papir za pečenje. Premažite pletenice jajetom koje ste ostavili na početku. Prekrijte krpom i ostavite još 30 minuta. Nakon pola sata pospite susamom i lanom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 do 35 minuta.