PRAVI STARINSKI RECEPT ZA VANILICE: Tope se u ustima, najlepša SRPSKA POSLASTICA
IZVOR: Nevena Jakovljević - 10.02.2024 | 07:15
Najjednostavnije je uvek najlepše.
Vanilice su jedna od najomiljenijih tradicionalnih poslastica u Srbiji. Ove prelepe, prhke, nežne i malene poslastice su omiljene na svim slavljima i posebnim prilikama. Njihov jedinstveni ukus i miris vanile osvajaju svačije srce, a mnogi smatraju da su vanilice najbolji sitni kolač na svetu.
Priprema vanilica zahteva strpljenje i pažnju, ali rezultat je vredan truda.
Vanilice su popularne širom sveta, ali svaka zemlja ima svoju varijantu ovog kolača. U svakom slučaju, vanilice su simbol domaće, tradicionalne poslastice koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci:
- 500 grama masti
- jedna šolja šećera
- dva vanilin šećera
- šolja jogurta
- prah šećer
- brašno 16 kašika
Foto: Shutterstcok
Priprema:
U činiju prvo stavite mast i dodajte šećer, kao i vanilin šećer. Mutite dok se sastojci ne sjedine u potpunosti. Sipajte jogurt. Dodajte šest kašika brašna i ponovo mutite. Potom dodajte još 10 kašika brašna dok mutite mikserom. Prebacite na radnu površinu i ponovo premesite, ali rukama. Mesite testo oko pet minuta. Podelite testo na dva dela, pa ponovo mesite. Jednu loptu od testa rasklagijajte, ali ne pretanko.
Čašom vadite krugove. Peče se na 200 stepeni oko osam do deset minuta, pleh stavite obavezno u prethodno zagrejanu rernu. Sredinu testa mažite džemom, preklopite ih, a onda uvaljajte u šećer u prahu.
Uživajte!
Da li ste nekada do sada pripremali vanilice kod kuće?